Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe Google je website ziet. Mogelijke indexeringsproblemen kunnen met deze tool eenvoudig opgespoord worden. Via de verschillende rapporten kan je onder andere controleren of Google je webpagina’s wel goed kan crawlen, of er problemen zijn met het mobiele gebruik of beveiligingsproblemen opsporen.

Bovendien kan je ook interessante inzichten krijgen over hoe vaak je website in Google werd weergegeven en met welke zoekwoorden je zichtbaar was op de zoekresultatenpagina. Deze info kan je niet terugvinden in andere tools, zoals Google Analytics.

In dit artikel laat ik je zien hoe je je website kan aanmelden bij Google Search Console. Ik ga ervan uit dat je Google Analytics reeds hebt toegevoegd aan je account. Als dat niet het geval is, kan je hier eerst lezen hoe je Google Analytics kan toevoegen aan je website.

Stap 1: je website toevoegen aan Google Search Console

Als je aanmeldt met je domein, vul je enkel de domeinnaam in (alle URL’s die hieronder vallen, worden mee opgenomen). Je kan dan enkel verifiëren via het toevoegen van een DNS-record.

Als je aanmeldt met je URL, vul je de volledige domeinnaam in (inclusief https://...). In dit geval heb je wel meerdere verificatiemethoden. Wij gaan deze optie kiezen.

Vul je URL in en check even in je browser of je website vermeldt wordt mét www of zonder www. Vul het ook op deze manier in in het URL-veld en klik op Doorgaan.

google search console aanmelden

Stap 2: je website verifiëren

google search console verifieren

Verifiëren met de plugin Yoast SEO:

Zorg dat de plugin Yoast SEO geïnstalleerd en geactiveerd is.

In het verificatiescherm van Google Search Console klik je op HTML-tag en je kopieert daar de getoonde tag. Deze begint met <meta name=”google-site-verification” content………….>.

google search console html

Log in op je website en ga in je dashboard naar SEO > Algemeen en kies vervolgens het tabblad Webmaster Tools.

Kopieer nu de HTML-tag in het veld Google Verificatiecode en klik op Wijzigingen opslaan

google search console yoast

Doorloop de volgende stappen. Op het einde zal je in Google Search Console de melding krijgen dat je website geverifiëerd is. 

Stap 3: laat je website scannen door Google

Je hebt nu je website gekoppeld en geverifiëerd. We gaan Google nu porren om je website snel te laten indexeren.

Ga terug naar Google Search Console. In het zoekveld bovenaan zet je de URL van je website en klik je op Enter.

gsc

Google Search Console zal nu controleren of de opgegeven pagina van je website reeds gekend is bij Google. Bovendien krijg je nu de optie om de indexering te starten.

google search console indexering

Doe dit als je pagina nog niet geïndexeerd is (bv. een nieuwe pagina die je pas hebt toegevoegd) of als je pagina recent aangepast is. Klik hiervoor op Indexering aanvragen.

Stap 4: Sitemap toevoegen in Google Search Console

Een sitemap is een overzicht van de structuur van je website Het brengt alle pagina’s in kaart en de verhoudingen tussen de pagina’s. Het voordeel van het hebben van een sitemap is dat Google sneller bekend zal raken met de structuur van je website en je website dus sneller vindbaar zal zijn.

Om een sitemap te maken, kan je opnieuw gebruik maken van de plugin Yoast SEO. Als deze geïnstalleerd en geactiveerd is, kan je de sitemap van je website raadplegen door naar de volgende URL te gaan:

https//jouwdomeinnaam.be/sitemap-index.xml

Om je sitempa toe te voegen aan Google Search Console, ga je in Google Search Console naar Sitemaps. Vul vervolgens de bestandsnaam in van je sitemap: sitemap-index.xml en klik op Verzenden

sitemap

De sitemap zal nu verschijnen in het overzicht Verzonden sitemaps met de status Succesvol.

sitemap toevoegen

Stap 5: Google Search Console toevoegen aan Google Analytics 

Door Google Search Console te koppelen in je Google Analytics account kan je zoekwoordgegevens rechtstreeks verzamelen in Google Analytics. 

Ga in Google Analytics naar de property waaraan je Google Search Console wilt koppelen. 

Ga naar Beheerd > Property instellingen en klik op Search Console aanpassen

google analytics

Klik vervolgens op Toevoegen

Een nieuw scherm verschijnt waarin je de eerder aangemaakte Google Search property moet aanduiden. 

gsc

Als de koppeling gebeurd is, kan je in Google Analytics ook de statistieken van Google Search Console bekijken, zoals bv. de zoekopdrachten. Hiervoor ga je naar het rapport Acquisitie > Search Console > Zoekopdrachten.

Nuttige rapporten in Google Search Console

Links
Dit rapport geeft een overzicht van alle links: zowel externe links (andere websites die linken naar jouw website) als interne links (links binnen jouw website). Je ziet ook welke websites het meest linken naar jouw website. Zowel interne als externe links helpen bij de vindbaarheid van je site.

404-errors (dode links)
Niets is zo vervelend als een link die niet meer werkt. Via het rapport Dekking kan je zien welke fouten Google Search Console heeft geregistreerd. Onderaan kan je bij Details zien wat de fout is. Zorg dat je deze fouten zo snel mogelijk oplost om je vindbaarheid in Google te verbeteren.

404

Prestaties
In dit rapport kan je bekijken welke zoekwoorden zijn ingegeven om op jouw website te komen, welke pagina’s het meest bezocht zijn,…

Pagina-functionaliteit
Hier kan je nakijken hoe het gesteld is met de mobiele gebruiksvriendelijkheid van de afzonderlijke pagina’s van je website. Hiervoor moet je website wel voldoende bezoekers krijgen op desktop en mobiel. 

Site-vitaliteit
Dit rapport bekijk de laadsnelheid van je webpagina’s. Ook hiervoor heeft je website voldoende verkeer nodig.

Nog vragen?

Als je het nog nooit gedaan hebt, lijkt het vrij ingewikkeld om te werken met Google Search Console. Hopelijk lukt dit wel via de eenvoudige stappen die ik hierboven heb uitgelegd. Als je goed gevonden wilt worden in Google, dan is Google Search Console een onmisbare tool.

Heb je nog vragen, let me know!

Pin It on Pinterest