Wanneer je lange artikels schrijft, is het handig om bovenaan het artikel een inhoudsopgave of table of contents toe te voegen. Het zorgt voor overzicht en je lezer kan dan makkelijk springen naar het gedeelte dat hij wil lezen en hoeft niet eindeloos te scrollen. De inhoudsopgave bestaat uit HTML links en wanneer je op een link klikt, spring je naar de juiste plaats in de tekst.

Als je een beetje kennis hebt van HTML, kan je zelf in HTML een inhoudsopgave maken. De inhoudsopgaven die ik aan mijn artikels toevoeg, zijn allemaal op deze manier gemaakt. Als je echter niet zo technisch bent aangelegd, kan je gelukkig ook een plugin gebruiken, nl. de plugin Table of Contents Plus.

In dit artikel laat ik je zien hoe deze plugin werkt zodat je snel en eenvoudig een inhoudsopgave toevoegt aan je WordPress pagina of bericht.

Waarom een inhoudsopgave toevoegen?

In de eerste plaats verbetert een inhoudsopgave de gebruikerservaring doordat je lezer makkelijk naar het gedeelte kan springen waarin hij geïnteresseerd is. Daarnaast maakt ook Google gebruik van inhoudsopgaven in de zoekresultaten. Soms zal Google namelijk links van de inhoudsopgave tonen bij een zoekresultaat waarmee je direct naar een bepaald gedeelte van het artikel kan springen.

Wikipedia is een website die hier handig gebruik van maakt:

De links die je onder de beschrijving ziet, zijn de eerste drie links van de inhoudsopgave die Wikipedia heeft toegevoegd aan dit artikel over WordPress. Je maakt het de lezer dus niet alleen makkelijker, maar valt ook beter op in de zoekresultaten.

Inhoudsopgave maken met Table of Contents Plus

Met de plugin Table of Contents Plus kun je makkelijk inhoudsopgaven toevoegen aan je pagina’s of berichten. Je kan automatisch een inhoudsopgave laten toevoegen, als je in het artikel gebruik maakt van een aantal kopteksten. Of je kan er ook voor kiezen om zelf de inhoudsopgave toe te voegen aan je artikel.

We gaan eerst de plugin installeren en activeren. Weet je niet hoe je een plugin moet installeren? Lees dan onze installatie handleiding voor een plugin.

Nadat je de plugin geactiveerd hebt, wordt er automatisch een inhoudsopgave toegevoegd aan alle bestaande pagina’s (dus niet standaard bij berichten) op je website die minstens 4 hoofdingen of kopteksten hebben.

Instellingen plugin aanpassen

De instellingen van de plugin vind je terug in het dashboard onder Instellingen > TOC+.

Positie: bepaalt waar de inhoudsopgave zal worden weergeven. Standaard wordt deze getoond boven de eerste koptekst. Je kan er ook voor kiezen om de inhoudsopgave te tonen na de eerste koptekst of boven- of onderaan de pagina.

Toon wanneer: bepaalt vanaf wanneer de inhoudsopgave automatisch mag verschijnen op een pagina. Standaard wordt deze getoond vanaf dat er 4 of meer kopteksten aanwezig zijn op de pagina.

Automatisch invoegen: hier kies je voor welke inhoudstypes er automatisch een inhoudsopgave wordt getoond. Standaard wordt deze enkel getoond bij pagina’s. Als je de inhoudsopgave ook wil tonen bij berichten, vink dan ook het vakje ‘post‘ aan. Je kan er ook voor kiezen om niets aan te vinken, zodat je zelf kan bepalen wanneer je een inhoudsopgave toevoegt.

Koptekst: hier kan je aangeven of en welke titel je wil toevoegen bovenaan de inhoudsopgave en of de lezer zelf de inhoudsopgave kan verbergen.

Onderaan de pagina kan je bepalen hoe de inhoudsopgave wordt weergegeven:

Je kan de breedte bepalen, of je gebruik wilt maken van tekstterugloop, hoe groot het lettertype moet zijn in verhouding met de normale tekst en je kiezen uit vijf verschillende designs voor je inhoudsopgave.

Wil je zelf de volledige controle over de kleuren, dan heb je ook nog de mogelijkheid om de opmaak aan te passen door voor Advanced te kiezen.

Wanneer je eenmaal alles hebt ingesteld, klik je onderaan op Update Options.

Inhoudsopgave manueel toevoegen

Als je ervoor kiest om de inhoudsopgave niet automatisch te tonen op alle pagina’s en berichten, dan zal je de inhoudsopgave manueel moeten toevoegen. Dit doe je door gebruik te maken van een shortcode.

 

Shortcode

WordPress shortcodes zijn codes die je in staat stellen om handelingen op je WordPress website te vereenvoudigen. WordPress shortcodes worden vaak gebruikt bij de invoer of bewerking van een bericht of pagina. Je kunt met een shortcode namelijk een vooraf ingestelde handeling oproepen. De shortcodes van WordPress zijn te herkennen aan de blokhaken “[ ]” waar ze tussen staan.
 

Als je de inhoudsopgave wilt toevoegen, dan voeg je de shortcode  [ t o c ] (zonder spaties) toe aan je artikel. Plaats de shortcode op de plek waar het artikel moet komen te staan.

Als je de inhoudsopgave wel automatisch overal toevoegt en je wilt toch een uitzondering maken voor een bepaalde pagina of bericht, dan gebruik  je de shortcode  [ n o – t o c ]  (zonder spaties) om de inhoudsopgave niet weer te geven.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen hoe je een inhoudsopgave kan toevoegen aan je WordPress pagina’s of berichten met behulp van de plugin Table of Contents Plus. Kende jij deze mogelijkheid al en zo nee, ga je ze dan gebruiken?

Als je niet zo’n fan bent van weer een extra plugin, dan kan je een inhoudsopgave ook toevoegen met behulp van HTML-code, zoals ik zelf altijd doe. 

Nog vragen?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, geef me dan een seintje op 
info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Pin It on Pinterest