“Hoe kan ik spam voorkomen op mijn WordPress website?”

Heb jij ook last van al die vervelende spamreacties die binnenkomen via jouw WordPress website? Ze zijn niet alleen superirritant, maar ze kosten je ook heel wat tijd. Gelukkig heb ik er zelf niet zo veel last van en dat komt omdat ik bij elke website een aantal maatregelen neem die spam helpen voorkomen. Welke dat zijn?  Lees snel verder!

Wat is spam nu eigenlijk?

Spamreacties zijn ongewenste reacties. Ze zijn bedoeld als reclameboodschap en sporen de gebruiker aan om op een link te klikken. 

Als er spam binnenkomt op jouw website, zal WordPress dit merken. Als je in het menu naar Dashboard > Reacties gaat, zal je zien dat een spamreactie in een lichtoranje kleur wordt weergegeven. Het enige wat je dan kan doen is het mailtje als spam aanduiden door op Spam te klikken, waarna de reactie wordt verwijderd. 

4 tips om spam te voorkomen

Spam volledig verbannen is zo goed als onmogelijk, maar om spam op je WordPress website te voorkomen en tot een minimum te reduceren, kun je zelf verschillende maatregelen nemen. Hieronder lees je verschillende tips. Probeer ze eens uit en kijk welke voor jou het beste werkt!

Tip 1: Reacties uitschakelen en geen formulieren gebruiken

Spam kan op twee manieren via je website binnenkomen: via formulieren en via reacties op blogberichten. Als je echt rigoureus te werk wilt gaan, kan je  formulieren helemaal van je website bannen (en enkel een e-mailadres vermelden) en de mogelijheid om reacties op de website te plaatsen, uitzetten. Dat is natuurlijk een oplossing, maar niet voor iedereen of voor elke website geschikt. Bedenk dus goed of je dit wil.

Reacties in WordPress uitschakelen doe je op de volgende manier:

In het dashboard ga je naar Instellingen > Discussie en vervolgens vink je de optie “Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen” uit.

Als je net zoals ik, gebruik maakt van het DIVI-thema, dan kun je de reacties ook uitschakelen bij de instellingen van het thema. Ga hiervoor naar DIVI > Theme Options. Vervolgens ga je naar het tabblad Layout. Zowel in het tabblad Single Post Layout als in het tabblad Single Page Layout zorg je dan dat de optie “Show comments on page” is uitgeschakeld:

Een andere snelle en gemakkelijke manier om reacties uit te schakelen, is om een gratis plugin te gebruiken zoals Disable Comments

Tip 2: Reacties op de juiste manier instellen

Als je reacties toch wenst toe te staan, dan is het goed om eens te kijken naar de instellingen hiervan. Deze kan je terugvinden in het dashboard bij Instellingen > Discussie. Zo kan je onder andere anonieme reacties uitschakelen door in te stellen dat schrijvers van reacties een naam en e-mailadres moeten opgeven of dat ze geregistreerd en ingelogd moeten zijn. Je kan ook de reactiemogelijkheid uitschakelen bij oudere berichten. 

Je kan ook verhinderen dat de spamreacties getoond worden op je website door reacties eerst handmatig te laten goedkeuren en enkel reacties goed te keuren als de afzender al eerder een teogelaten reactie geplaatst heeft. De reacties worden dan in ieder geval niet meer op de website geplaatst zonder jouw goedkeuring.  Stel ook zeker in dat je reacties eerst zal moderen indien ze een link bevatten. Als er links in een reactie staan, dan wijst dit immers meestal op spam.

Tip 3: Een anti-spam plugin gebruiken

Een andere manier die gemakkelijk te implementeren is, is het gebruik van een plugin tegen spam op WordPress. Er zijn hiervoor veel geweldige plugins, en de meesten van hen zijn helemaal gratis. Ik noem er hier een paar op: Akismet, Antispam Bee, WordPress Zero Spam en Anti-spam. De eerste twee worden hieronder besproken:

AKISMET plugin

Akismet is al automatisch geïnstalleerd zodra je WordPress installeert. Is Akismet nog niet geïnstalleerd op jouw WordPress website?
Lees hier hoe je een plugin kan installeren.

Akismet analyseert gegevens van miljoenen sites en community’s in realtime en beschermt je WordPress website tegen spam. Het is volledig gratis voor persoonlijk gebruik.

Nadat je de plugin hebt geactiveerd, zie je bovenaan de pagina een balk om een Akismet account te regelen. Als deze balk niet verschijnt, ga je naar Instellingen > Akismet Anti-Spam. Daar zal je ook gevraagd worden om een activatiesleutel in te voeren.

Klik op de knop Get your API key. Je kunt nu een bestaande sleutel (key) invoeren of een nieuwe aanmaken. In dit geval kiezen we voor het aanmaken van een nieuwe key. Klik in het nieuwe scherm dat verschijnt op de groene knop Activate Akismet.

Vervolgens moet je je accounttype kiezen. Als het gaat om een persoonlijke website, dan is het gratis. Er zal wel gevraagd worden naar een maandelijkse gift, maar dit kan j omzeilen e door de schuifbalk op €0 zetten. Heb je een commerciële website, dan zal je moeten betalen. 

Nadat je je account hebt aangemaakt, krijg je je Akismet key. Kopieer deze en plak hem bij de instellingen van de Akismet plugin in het veld voor de API key. Vervolgens nog opslaan en je bent klaar.

ANTISPAM BEE plugin

De plugin die ik zelf meestal gebruik, is Antispam Bee. Hij is gratis en zeer makkelijk om te installeren. Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Je kan de instellingen bekijken via Instellingen > Antispam Bee. De standaard instellingen zijn meestal voldoende. Je kan meer instellen, maar houd er rekening mee dat je niet al te streng bent, anders komen er helemaal geen reacties meer binnen!

Tip 4: (re)Captcha gebruiken

Om spam via formulieren te voorkomen, is het een goed idee om een CAPTCHA te gebruiken. Dat is een extra vraag om te bewijzen dat de bezoeker een mens is. Er zijn veel plugins beschikbaar die je in staat stellen om een CAPTCHA in je WordPress website te implementeren, en de meeste zijn helemaal gratis. Het enige nadeel aan deze methode is dat gebruikers ze vaak als irritant beschouwen. 

reCAPTCHA is een project van Google en moet een einde maken aan het irritante overtypen van moeilijk leesbare codes.  De plugin Google Captcha (reCAPTCHA)  werkt hiervoor uitstekend. Maar opgelet: als je reCAPTCHA in je website integreert, moet je hierover een vermelding opnemen in de privacyverklaring. Bovendien plaatst reCAPTCHA  ook een cookie en je website heeft dus ook een cookieverklaring nodig.

De meeste formulierenplugins voorzien zelf de mogelijkheid om een CAPTCHA toe te voegen aan een formulier.

Als je werkt met het populaire DIVI-thema, dan heb je ook de mogelijkheid om bij je formulier een CAPTCHA toe te voegen. Dat ziet er dan bv. zo uit:

In DIVI kan je bij de instellingen van je formulier heel eenvoudig aanduiden dat je een CAPTCHA wenst toe te voegen:

Conclusie

Voila, als je deze tips toeapst is je website al goed beschermd tegen spamreacties! Het zal niet alles tegenhouden, maar je hoeft in ieder geval niet meer te rekenen op honderden spamreacties per dag.

Heb je nog vragen over WordPress spam voorkomen of mis je een (belangrijke) oplossing? Stuur me dan zeker een berichtje! Thanks!

Pin It on Pinterest