Wat zijn WordPress plugins?

Wat zijn nu eigenlijk WordPress plugins en hoe ga ik ermee om? Dat is vast één van de meest gestelde vragen van beginnende WordPress gebruikers. In deze  reeks proberen we je hierop een antwoord te geven. In deel 1 van deze reeks zoeken we uit wat plugins nu uiteindelijk zijn. In de volgende delen gaan we zien hoe je plugins kan installeren, updaten en verwijderen.  Lees vlug verder!

Wat is nu eigenlijk een WordPress plugin?

WordPress plugins zijn kleine stukjes software die extra functionaliteit toevoegen aan je WordPress website. Met WordPress zelf kan je al hele mooie sites bouwen, maar al snel zal je merken dat je toch net op zoek bent naar iets extra. Gelukkig hoef je dan zelf niet te beginnen spelen met code, maar zijn er andere mensen die voor jou de code hebben geschreven en die code ter beschikking stellen in de vorm van een plugin. Ondertussen zijn er tienduizenden plugins te vinden, dus voor bijna alles wat je kan bedenken, is wel een oplossing te vinden.  Er zijn plugins om span te voorkomen, om Google Maps in je website te integreren, om je afbeeldingen te optimaliseren, voor sociale media, SEO,…

Lees meer: WP Smush tutorial voor het optimaliseren van je afbeeldingen

Waarom zijn er zoveel WordPress plugins?

WordPress is een open source systeem. Dat betekent dat  iedere ontwikkelaar gratis nieuwe functionaliteiten (plugins) kan ontwikkelen op het systeem. Daarnaast is WordPress het populairste website content management systeem, dus is het niet te verwonderen dat er zo veel nieuwe plugins worden ontwikkeld. Bovendien is het voor bedrijven veel goedkoper om plugins te gebruiken die al ontwikkeld zijn, dan om zelf een functionaliteit te moeten laten ontwikkelen voor het eigen website platform.

Wat zijn premium plugins?

Naast de talloze gratis plugins zijn er ook premium plugins te verkijgen. Deze zijn dan wel betalend, je betaalt ofwel een eenmalig bedrag ofwel betaal je via een abonnementsformule. De meeste van deze premium plugins hebben ook een gratis versie, waarmee je al heel wat functionaliteit krijgt, maar om de volledige functionaliteit te verkrijgen, dien je dan over te schakelen naar de premium versie. Naast extra functionaliteiten bieden deze premium plugins meestal ook meer veiligheid en technische ondersteuning in geval van vragen of problemen.

Kan ik onbeperkt plugins gebruiken?

Er zijn zoveel plugins beschikbaar, dat het wel heel verleidelijk is om in het wilde weg plugins te gaan installeren. Toch is dit niet zo’n goed idee. Elke plugin neemt namelijk een beetje ruimte in beslag. Het maakt je website ‘zwaarder’ en dus duurt het langer voor een browser om je website te tonen.

Hoeveel ‘zwaarder’ zo’n plugin jouw website maakt, is afhankelijk van de functie die de plugin toevoegt. Een plugin die bijvoorbeeld een inhoudstafel maakt voor je blogbericht is een enorm stuk lichter dan een plugin die een hele webshop toevoegt. Hoe meer zware plugins je gebruikt, hoe langzamer jouw website wordt.

Dit betekent ook weer niet dat je helemaal geen plugins moet installeren, het installeren van een handvol plugins levert geen problemen op en zelfs een tiental plugins zou je website niet veel langzamer maken. Maar let op dat je niet te veel zware plugins actief hebt die je nauwelijks of niet gebruikt. En maak er een goede gewoonte van om niet gebruikte plugins te verwijderen.

Soms kan het ook voorkomen dat bepaalde plugins met elkaar interacteren en zo problemen veroorzaken. Dan is het zaak om uit te zoeken welke plugin de boosdoener is en die te verwijderen.

Waar kan je WordPress plugins vinden?

Neem een kijkje op de WordPress.org plugin repository pagina voor handige en populaire WordPress-plugins. Via het admin-dashboard van je WordPress krijg je ook toegang tot deze verzameling van gratis plugins.  Dit laten we je zien in het volgende deel van deze reeks over plugins.

Je kan ook via de Google zoekmachine zoeken naar premium plugins mocht je andere plugins nodig hebben.

Leer alles over WordPress plugins

Nog meer te weten komen over WordPress plugins? Lees dan zeker ook de andere artikels uit deze reeks:

Pin It on Pinterest