Hoe kan je een WordPress plugin verwijderen?

In de vorige delen van deze reeks hebben we gezien hoe je WordPress plugins kan installeren en hoe je ze regelmatig moet updaten.

Naarmate je website groeit, kan het echter gebeuren dat je bepaalde plugins niet meer gebruikt of vervangen hebt door andere plugins. Vaak test je ook meerdere plugins uit om uit te vinden welke het beste werkt in jouw situatie. Het is dan belangrijk dat je de plugins die je niet meer gebruikt deactiveert en verwijdert. Hieronder leg ik uit waarom dat zo belangrijk is en hoe je de plugins op de beste manier verwijdert.

Weet je nog niet wat WordPress plugins zijn? Lees dan eerst: Wat is een WordPress plugin?
Hulp nodig bij het installeren en updaten van WordPress plugins? Lees dan: Hoe installeer je een WordPress plugin? en Hoe update je je WordPress plugins?

Waarom moet ik niet-gebruikte WordPress plugins verwijderen?

Het is heel makkelijk om een WordPress plugin te installeren op je website om uit te testen of die aan je wensen en behoeften voldoet. Na verloop van tijd zal je echter merken dat je eigenlijk veel van de geïnstalleerde plugins niet (meer) gebruikt. Het is dan belangrijk om deze niet gebruikte plugins regelmatig te verwijderen.

De ontwikkelaars van plugins doen hun best om de plugins zo veilig mogelijk te maken, maar er kan altijd een foutje gebeuren. Dit betekent dat elke plugin die je niet gebruikt een mogelijk risico kan vormen voor de veiligheid van je website.

Het bijhouden van onnodige bestanden verhoogt ook de grootte van je WordPress backup. Het kost dus meer tijd om een backup te maken en eventueel terug te zetten.

Maak er dus een goede gewoonte van om plugins die je niet meer gebruikt, op de juiste manier te verwijderen.

Stap 1: het deactiveren van de plugin

Vooraleer je een plugin kan verwijderen, moet je deze eerst uitschakelen of deactiveren.

In het WordPress dashboard ga je naar Plugins > Geïnstalleerde plugins.

Ga in het overzicht naar de plugin die je wilt deactiveren en klik op Deactiveer:

De plugin is nu uitgeschakeld.

Veel gebruikers stoppen na deze stap. Een gedeactiveerde plugin kan je website echter kwetsbaar maken en kan gebruikt worden om schadelijke code op de website te plaatsen.

Als je een plugin slechts tijdelijk wil uitschakelen, dan kan je hem gerust enkel deactiveren. Maar als je niet van plan hebt de plugin in de nabije toekomst terug te activeren, dan raad ik aan om de plugin altijd volledig te verwijderen.

In het slechtste geval kan je de plugin altijd opnieuw downloaden en terug installeren.

Stap 2: de WordPress plugin verwijderen

WordPress maakt het heel makkelijk om plugins te verwijderen vanaf het dashboard.

Ga naar Plugins > Geïnstalleerde plugins. Je krijgt dan de lijst te zien van alle plugins. Actieve plugins hebben een blauwe achtergrondkleur en hebben een link om de plugin te deactiveren.

Niet actieve plugins hebben een witte achtergrond en hebben een link om de plugin te verwijderen. Klik op de knop Verwijder om de plugin te verwijderen.

WordPress zal je nu vragen of je zeker bent dat je de plugin en de bijhorende bestanden wil verwijderen. Klik OK en WordPress zal de plugin veilig van je webserver verwijderen.
Er zijn nog een paar extra stappen die je kan ondernemen om alle sporen van de plugin definitief te verwijderen. Deze zijn echter optioneel en niet aanbevolen voor beginners. Als je hier meer over wil weten, kan je altijd contact opnemen met mij.

Leer alles over WordPress plugins

Nog meer te weten komen over WordPress plugins? Lees dan zeker ook de andere artikels uit deze reeks:

Nog vragen?

Ik hoop dat deze handleiding verduidelijkt hoe je zelf een WordPress kan deactiveren en verwijderen en wat juist het verschil is tussen beide.

Heb je na het lezen van deze handleiding toch nog vragen, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Indien je zelf geen tijd hebt om je plugins te beheren, kan je ook altijd een beroep doen op ons onderhoudsabonnement. Zo ben je altijd zeker van een veilige WordPress website!

Pin It on Pinterest