Op dit moment is WordPress bezig met het uitrollen van versie 4.9.8. Het is een automatische update, dus waarschijnlijk zal het al op jouw website geïnstalleerd zijn.

De eerste keer dat je inlogt op je WordPress dashboard na de update, zal je de optie krijgen om een betaversie (testversie) te installeren van de nieuwe Gutenberg editor.  Als je niet weet wat de nieuwe Gutenberg editor precies inhoudt, deze editor gaat eigenlijk de klassieke editor vervangen waarmee je je inhoud in WordPress opmaakt.

Dit scherm vraagt je of je de nieuwe Gutenberg editor wil testen of dat je de toch liever de klassieke, vertrouwde editor blijft gebruiken. Als je kiest voor de klassieke editor, dan zal Gutenberg ook niet standaard geïnstalleerd worden bij de volgende grote update van WordPress naar versie 5.0 (de datum hiervoor is nog niet gekend op dit moment van schrijven).

In de meeste gevallen raad ik je aan om te kiezen voor de klassieke editor. Er zijn immers heel wat compatibiliteitsproblemen met bepaalde thema’s, zeker bij thema’s die een eigen visuele editor gebruiken (zoals DIVI). Daar zijn via een aantal omwegen wel oplossingen voor te vinden, maar dat vraagt toch wel wat kennis en tijd. Bij die thema’s die een eigen visuele editor gebruiken, is het bovendien ook totaal niet nodig om de Gutenberg editor te gebruiken.

Als je houdt van stabiliteit en je het risico niet wil lopen dat er iets misloopt, installeer dan de klassieke editor. Hiervoor klik je op de knop ‘Installeer de Classic Editor‘. Hiermee installeer je eigenlijk een plugin, die je kan terugvinden in je lijst van geïnstalleerde plugins. Om de plugin te kunnen gebruiken, zal je deze dus ook eerst nog moeten activeren, door te klikken op ‘Activeer Classic Editor‘:

De klassieke editor is nu actief op je website. Als je nu naar Plugins > Geïnstalleerde plugins gaat, dan zie je daar de plugin Classic Editor.
Als je later toch besluit om de Gutenberg editor te gaan gebruiken, dan kan je deze plugin deactiveren.

Nog vragen?

Ik wil het gebruik van Gutenberg zeker niet ontmoedigen, maar het is nog altijd in testfase, zodat de kans zeker bestaat dat er iets misloopt. Je wil hiermee dus misschien liever niet experimenteren op een live website.

Heb je na hierna toch nog vragen, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

[crp]

Hulp nodig bij het onderhoud van je website?

Springweb

Ontwikkelt en beheert WordPress websites.

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

© 2019 Alle rechten voorbehouden. Webdesign Springweb.

CONTACT

Korenbloemlaan 23
2980 Zoersel
België
E-mail: info@springweb.be
Tel: 0474/71.83.01
BE 0678.789.568

Download de gratis checklist

Download de gratis checklist, druk hem af en start met het verzamelen van het nodige materiaal.  Als alles afgevinkt is, bezorg je het nodige materiaal aan je webdesigner!

Creëer samen een website die voldoet aan al jouw doelen en wensen!

Bedankt!

Klaar om een nieuw webproject te starten?


Download en vul de vragenlijst in en neem hem mee in het eerste contact met je webdesigner.

Bedankt! Je vragenlijst komt er zo aan!

Pin It on Pinterest