Het heeft lang op zich laten wachten, maar eindelijk is WordPress 5.0 uitgerold. De belangrijkste verandering is Gutenberg, de nieuwe WordPress editor.

WordPress 5.0 zou normaal gezien al in november worden uitgebracht, maar dat werd tot twee keer uitgesteld. Iedereen dacht dat het pas voor begin 2019 zou zijn, maar deze week werd echter bekend dat de update gepland was voor 6 december. 

WordPress 5.0: wat is er nieuw?

De belangrijkste verandering is Gutenberg. Gutenberg vervangt de klassieke WordPress editor. In de klassieke editor heb je de titel en één groot tekstveld voor je inhoud. In Gutenberg wordt je pagina opgedeeld in zogenaamde ‘blokken’. Voor elk soort content, voorziet Gutenberg een ‘blok’. Zo heb je een tekstblok, een blok voor hoofdingen, voor afbeeldingen,… Zo kan je ook makkelijk de volgorde van je blokken aanpassen. Als je gewend bent de klassieke editor te gebruiken, is het dus best even wennen in het begin. 

To update or not to update?

Veel WordPress plugins en thema’s zijn nog niet aangepast aan Gutenberg, vandaar is het belangrijk om goed te testen vooraleer je update.

Eigenlijk heb je drie opties:

Optie 1: Wil je op veilig spelen? Wacht dan best tot januari met het updaten van WordPress. Veel ontwikkelaars gaan nu aan de slag om hun plugins en thema’s volledig compatibel te maken en die updates zullen in de komende weken worden uitgerold. Dit is de optie die ik momenteel ook aan iedereen aanraad.

Optie 2: Wil je toch updaten, maar geen gebruik maken van Gutenberg? Dat kan gelukkig ook. Installeer dan de Classic Editor-plugin. Deze zorgt ervoor dat je vertrouwde editor actief blijft, ook na de update naar WordPress 5.0. 

Optie 3: Updaten en gebruik maken van Gutenberg. Als je zeker bent dat de plugins en het thema dat je gebruikt, compatibel zijn met WordPress 5.0, dan kan je opteren om over te schakelen. Zo is de laatste versie van Divi, het thema waar ik de meeste van mijn websites mee bouw, wel compatibel met WordPress 5.0 (lees hier meer over WordPress 5.0 en Divi).

Als je beslist om de update uit te voeren, zorg er dan voor dat je eerst alle plugins en thema’s update en dan pas WordPress. Maak ook een backup van je WordPress-site voordat je de update installeert. Als er dan iets fout gaat, kun je altijd terug naar een werkende versie van je website!

Nog vragen?

Zelf kies ik ervoor om nog even te wachten met de update. Ik wil alles eerst eens rustig uittesten in een veilige testomgeving. Beslis je toch om de update te doen en heb je hierbij nog vragen, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Pin It on Pinterest