Weet jij hoeveel bezoekers je website krijgt en welke pagina’s vooral bekeken worden? Het kennen van je bezoekersstatistieken is cruciaal voor een succesvolle website. Google Analytics is een gratis tool waarmee je de bezoekersstatistieken van je website kan bijhouden. Het laat je zien welke pagina’s het meest bezocht worden, van waar je bezoekers komen, hoelang ze op je website blijven,…

Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van Google Analytics op je website. Als je Divi gebruikt als page builder, hoef je zelfs geen extra plugin te installeren.

Maar eerst gaan we even wat dieper in op de voordelen van het gebruik van Google Analytics.

Waarom je best gebruik kan maken van Google Analytics?

Het installeren van Google Analytics op je website geeft je toegang tot heel wat nuttige data en inzichten over je websitebezoeken. Hier zijn een aantal manieren waarop je deze gegevens kan gebruiken om je website nog beter te maken.

  • Je verkeersbronnen kennen: Weet van waar bezoekers terecht komen op je website. Je krijgt een gedetailleerd overzicht over hoeveel bezoekers er komen van zoekmachines, sociale media kanalen, advertenties,… Het vertelt je ook van welke landen je bezoekers komen.
  • Waar zijn je bezoekers naar op zoek:  Krijg gedetailleerde inzichten over wat bezoekers doen op je website. Welke pagina’s bezoeken ze, welke links gebruiken ze, welke bestanden downloaden ze,… 
  • Maak je website makkelijker om te navigeren: Als je weet waar bezoekers vandaan komen, welke apparaten ze gebruiken, welke links ze aanklikken, hoe lang ze op je website blijven, waar ze vertrekken, dan krijg je een idee van waar ze op zoek naar zijn. Dit kan je helpen om de navigatie van je website te verbeteren en je bezoekers sneller naar de relevante info te loodsen. 
  • Relevante inhoud creëren: Als je weet wat je bezoekers willen, kan je gerichte inhoud creëren die meer bezoekers zal aantrekken. 

Nu je een beter idee hebt waarom je Google Analytics zou installeren, gaan we eens kijken hoe dat precies in zijn werk gaat. 

Stap 1: creëer een Google Analytics account

google analytics installeren

Klik op Volgende

Stap 2: creëer een Google Analytics property

google analytics installeren

Klik op Geavanceerde opties tonen en vink ‘Een Universal Analytics-property maken‘ aan.

Geef de URL op van je website. Kies ‘Zowel een Google Analytics 4 – als een Universal Analytics-property maken’.

google analytics installeren

Klik op Volgende.

Vul eventueel de bedrijfsinformatie aan en klik op Maken.

google analytics installeren

Bij de servicevoorwaarden pas je het land aan. Lees de voorwaarden en vink aan dat je akkoord gaat met de AVG. Klik vervolgens op Ik ga akkoord.

google analytics voorwaarden

De property wordt nu aangemaakt.

Stap 3: voeg Google Analytics toe aan je website

Nu je een Google Analytics account heb, kan je Google Analytics toevoegen aan je website. Ik toon je hier twee methodes.

Methode 1: In Divi plaats je de code in de thema opties

Als je gebruik maakt van de Divi page builder, dan kan je de tracking code rechtstreeks kopiëren.

Op het scherm Webstreamgegevens in Google Analytics open je het gedeelte bij Algemene sitetag. Daar zie je de tracking code die je moet kopiëren en toevoegen aan je website.

google analytics tracking code

De tracking code vind je ook terug via Beheer > Property > Tracking info:

ga tracking code

Log vervolgens in op je website en ga naar Divi > Thema Opties. In het tabblad Integratie kopieer je nu de code in het eerste scherm Voeg code toe aan de <head> van uw blog. Klik op Wijzigingen opslaan. Vanaf nu zal Google Analytics de bezoekersstatistieken van jouw website bijhouden.

Methode 1: In Divi plaats je de code in de thema opties

Als je gebruik maakt van de Divi page builder, dan kan je de tracking code rechtstreeks kopiëren. Ga naar Divi > Thema Opties. In het tabblad Integratie kopieer je nu de code in het eerste scherm Voeg code toe aan de <head> van uw blog. Klik op Wijzigingen opslaan. Vanaf nu zal Google Analytics de bezoekersstatistieken van jouw website bijhouden.

google analytics toevoegen divi

Methode 2: Maak gebruik van een plugin zoals MonsterInsights

Gebruik de plugin Monsterinsights om Google Analytics toe te voegen aan je website. De plugin heeft een gratis en een betalende versie, maar normaal gezien is de gratis versie zeker voldoende.

Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, wordt er een menu item ‘Insights‘ toegevoegd aan WordPress. Als je daarop klikt, zal er een wizard starten die je doorheen de nodige stappen loodst. Je zal gevraagd worden om in te loggen op je Google account en om toestemming te geven tot toegang tot je Google Analytics account. Verder behoud je de standaard instellingen.

Nadat je de wizard hebt doorlopen, zal Google Analytics starten met het bijhouden van statistieken. Let op, want dit kan wel even duren.

Het voordeel van de plugin is dat je binnen je site de Google Analytics rapporten kan bekijken via Insights > Reports.

google analytics monsterinsights

Stap 4: test of Google Analytics werkt

Ga in Google Analytics naar het rapport Realtime > Overzicht. Zorg dat je op dat moment op je website bent en daar wat rondklikt. 

Als het goed is, zie je dat er minstens 1 actieve gebruiker aanwezig is op je website. Dan weet je zeker dat Google Analytics je websitebezoekers oppikt. 

google analytics realtime

Nog vragen?

In dit artikel heb ik je laten zien hoe je een account bij Google Analytics kan aanmaken en toevoegen aan je website. Maak er een gewoonte van om regelmatig de statistieken eens te bekijken en er je voordeel uit te halen. Succes!

Heb je nog vragen, let me know!

Pin It on Pinterest