Als je een website gaat bouwen, heb je allereerst een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is jouw unieke adres op het internet. Je kan het vergelijken met het adres van je woning. Via jouw eigen unieke domeinnaam ben jij overal ter wereld bereikbaar voor online bezoekers. Je vindt de domeinnaam ook terug in de adresbalk van je browser.

“Domain names and websites are Internet real estate”

Marc Ostrofsky

Hoe werkt een domeinnaam?

Hier moeten we even technisch worden. Het internet is een groot netwerk van computers die met elkaar communiceren. Daarvoor heeft elke computer een eigen, uniek adres: het IP-adres. IP-adressen bestaan uit een reeks getallen en zijn moeilijk om te onthouden. Daarom worden domeinnamen gebruikt. Ze worden gebruikt om te verwijzen naar het IP-adres van bijvoorbeeld een website of mailserver. Het zogenaamde domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP adres dan naar een domeinnaam.

Hoe is een URL opgebouwd?

HTTPS
HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een beveiligde verbinding waarmee je op het internet kan surfen. Ipv HTTPS zie je ook soms nog HTTP. Het verschil is dat HTTPS simpelweg veiliger is dan een HTTP verbinding. Gegevens die je op een website met HTTP invult, zoals wachtwoorden of bankgegevens, kunnen worden onderschept. Google houdt hier in zijn ranking van de zoekresultaten ook rekening mee. HTTPS websites zullen altijd voorrang krijgen in de zoekresultaten. HTTPS verkrijg je na activatie van een SSL certificaat. Alle gegevens die op deze website worden ingevuld worden versleuteld door het SSL-certificaat. 

WWW
Het ‘www’ gedeelte voor de domeinnaam van een website staat voor ‘World Wide Web’. Het werd oorspronkelijk gebruikt om bij domeinnamen aan te geven welke service werd verwacht. Zo wordt ‘www’ dus gebruikt om een website op te vragen, maar je kunt ook ‘ftp’ voor je website plaatsen en dan zal er gebruik worden gemaakt van het FTP protocol (voor het versturen van bestanden). Het idee achter ‘www’ is dus dat je er een website mee opvraagt. Tegenwoordig wordt er bij domeinnamen echter standaard vanuit gegaan dat het een website betreft en typen veel mensen het ook zonder het ‘www’ gedeelte ervoor. Je bent dus vrij om te kiezen of je die ‘www’ wenst te gebruiken of niet. Beiden zullen bereikbaar zijn voor de bezoeker van je website, maar bij het aanmaken van de website zal je moeten kiezen welke de leidende domeinnaam zal zijn. Je vermeldt ook zeker consequent je website op je visitekaartje, op sociale media,… Zelf gebruik ik https://springweb.be, zonder de ‘www’ dus (less is more). Als je echter https://www.springweb.be intypt in de adresbalk van je browser, zal je zien dat je automatisch doorgestuurd wordt naar https://springweb.be. Beiden werken dus.

DOMEINNAAM
Als de volledige URL of het webadres bijvoorbeeld https://springweb.be/contact is, dan is de domeinnaam daarin ‘springweb’. Het stukje vóór de extensie is de eigenlijke domeinnaam en kan je zelf kiezen. Zo kan je dus je eigen naam of die van je bedrijf registreren.

DOMEINNAAMEXTENSIE
Achteraan staat de domeinnaamextensie – ook ‘top level domain’ of ‘TLD’ genoemd. Er bestaan intussen meer dan 1.200 unieke domeinnaamextensies. Hoewel de meeste extensies voor allerlei doeleinden worden gebruikt, duiden ze vaak een specifiek gebruik aan. Zo wijst .com op een commercieel gebruik, terwijl .org voor non-profitorganisaties is. Ook elk land heeft een eigen domeinnaamextensie, vb. .be of .nl.

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Een domeinnaam is het unieke adres van je website en daarom is het belangrijk hier goed over na te denken. Ik geef je graag enkele tips:

 

 • Kies voor een duidelijke en logische naam, vermijd (te veel) koppeltekens of cijfers.
 • Houd het kort maar krachtig. Vermijd lange zinnen.
 • Zorg ervoor dat mensen je domeinnaam makkelijk kunnen spellen en uitspreken. Lees je naam een paar keer hardop en laat andere mensen het ook lezen.
 • Ga voor een unieke domeinnaam, bijvoorbeeld je eigen naam of je merknaam. De domeinnaam kan ook het zoekwoord bevatten waarop je graag gevonden wil worden.
 • Vermijd overbodige woorden zoals ‘het’ .
 • Kies voor de juiste extensie, afgestemd op je product of dienst en doelgroep. Richt je je op een internationaal publiek, kies dan een internationale extensie. Heb je een commerciële onderneming, gebruik dan .com.
 • Je kan ook meerdere domeinnamen registreren die je laat doorverwijzen naar je hoofddomein.

De volgende tools kunnen je helpen bij het kiezen van een domeinnaam. Je kan meerdere trefwoorden ingeven en je krijgt dan een lijst terug met ideeën voor je domeinnaam:

Is mijn domeinnaam nog vrij?

  Nog vragen?

  Heb je nog vragen over domeinnamen, websites, WordPress, let me know!

  Pin It on Pinterest