“Hoe kan ik zelf een back-up maken van mijn WordPress website?”

Je hebt het vast al vaak gelezen, dat het heel belangrijk is om regelmatig een back-up te maken van je website. In dit artikel leg ik je uit waarom je dit advies maar beter niet negeert en hoe je zelf een WordPress back-up kan maken. Laten we beginnen!

Waarom zelf een WordPress back-up maken?

Veel mensen gaan er van uit dat het hen niet zal overkomen, maar er kan altijd wat misgaan met je website. Het kan zijn dat er iets misloopt bij het updaten van je site, dat er problemen bij je hostingprovider zijn of dat er op je site ingebroken wordt door een hacker. Op zulke momenten is het handig om een actuele back-up van je WordPress site achter de hand te hebben. 

Als je een goede hostingprovider hebt, dan zorgt deze normaal gezien zelf voor regelmatige back-ups. Het nadeel is echter dat je zelf weinig invloed hebt op wanneer en hoe vaak er een back-up wordt gemaakt. Bovendien wordt er vaak een extra kost aangerekend voor het terugzetten van een back-up. 

Zelf een back-up maken biedt een aantal voordelen. Je weet zeker dat je een recente back-up hebt en je hoeft niet te wachten op je hostingprovider als er iets mis gaat.

Bovendien is het bij het uitvoeren van updates van je website, altijd verstandig om eerst een back-up te maken omdat het altijd een keer fout kan gaan.

Waar moet je een back-up van maken?

Het is van cruciaal belang om zowel een back-up van de WordPress bestanden op de server te maken én een back-up van je WordPress database. In de database vind je de inhoud van je website zoals de berichten en pagina’s, maar ook de instellingen van de website. De afbeeldingen en andere mediabestanden staan niet in de database. Deze staan in de uploads-map op de webserver. Voor het herstellen van de website is daarom een back-up van zowel de database als de bestanden nodig.

Hoe maak je zelf een WordPress back-up?

Je hebt een aantal opties voor het maken van een back-up. Je kunt een gratis of betalende plugin gebruiken of je maakt handmatig een back-up via FTP. Het handmatig uitvoeren van een back-up vereist wat meer technische kennis, vandaar dat we ons in dit artikel focussen op het gebruik van een plugin. 

Een aantal populaire plugins voor het maken van back-ups zijn:

Een WordPress back-up maken met UpdraftPlus

UpdraftPlus is erg populair en laat je back-ups maken van alle bestanden en de database van je WordPress website. Indien nodig kun je de back-ups ook herstellen met behulp van deze plugin.

Het is verder geen enkel probleem om de back-ups op te slaan in de cloud of op de server en je kunt de back-up ook nog naar jezelf mailen. Bovendien is het ook mogelijk om in te stellen wanneer er back-ups gemaakt moeten worden. Dit kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs om de 4 uur zijn.

 

Stap 1: Installeer en activeer UpdraftPlus

Om de plugin te installeren, ga je in WordPress naar Plugins > Nieuwe plugin. Zoek nu naar “UpdraftPlus” en installeer de volgende plugin:

 

Klik op Nu installeren en vervolgens op Activeren om de plugin te activeren.

Lees ook: Hoe installeer je WordPress plugins?

Stap 2: UpdraftPlus instellingen

Klik vervolgens op Press here to start! om naar de instellingen van de plugin te gaan:

 

De instellingen kan je ook bereiken via Instellingen > UpdraftPlus-backups.

Ga als eerste naar het tabblad “Settings“. Hier kun je verschillende zaken instellen, zoals een backup-schema.

Je kan hier kiezen voor een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse back-up voor zowel je bestanden als je database. Daarnaast kun je aangeven hoe veel back-ups je (maximaal)  wilt bewaren. De hoeveelheid opslagruimte die je hebt, speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. 

In dit voorbeeld heb je een back-up van de laatste vier weken.

Verder op deze pagina, kun je aangeven welke bestanden er moeten worden meegenomen in je bestanden-back-up. De standaard instellingen zijn hier prima. Vergeet zeker niet na te kijken of Uploads is aangevinkt. Dit bevat nl. al je bestanden in de mediabibliotheek.

 

Je vindt bij de instellingen ook nog een lijst met alle diensten die je kunt gebruiken voor automatische back-ups. Als je een back-up maakt is het verstandig deze niet bij je website op te slaan. Gaat er iets mis bij je hostingprovider, dan kan het gebeuren dat je ook de back-up kwijt bent. Het is beter de back-up te bewaren op een andere locatie zoals bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. In dit voorbeeld kies ik voor Google Drive.

Wanneer je een gratis Gmail-account hebt, beschik je ook automatisch over 15 GB opslagruimte op Google Drive. Dat is meestal voldoende voor één of meerdere back-ups. Heb je meer opslagruimte nodig, dan kan je tegen betaling je account upgraden.

Klik op het Google Drive-logo, scroll helemaal naar beneden en klik op Save Changes. Een nieuw venster opent zich nu, met daarin een link naar Google Drive. Klik op deze link om naar Google Drive te gaan. Als je meer dan één Google-account hebt selecteer je eerst welk account je wilt gebruiken. Als je nog niet ingelogd bent, dien je dat eerst te doen. Vervolgens zal Google je vragen of je UpdraftPlus toegang wilt geven tot Google Drive. Klik op Toestaan.

Er opent zich nu een nieuw scherm. Klik hier op Complete setup om terug te keren naar je WordPress dashboard. Wanneer je hebt gekozen voor automatische back-ups, zal UpdraftPlus meteen beginnen met het maken van een eerste back-up. Als dit niet het geval is, dan kun je ook handmatig een back-up laten maken door te klikken op Backup Now via Instellingen > UpdraftPlus-backups.

Stap 3: Back-ups terugzetten

Alle back-ups kan je terugvinden op de gekozen opslaglocatie, bv. Google Drive in de map UpdraftPlus en via Instellingen > UpdraftPlus-backups. Je kan hier ook de back-ups downloaden naar je computer. Via de knop Restore kan je de back-up terugzetten indien dit nodig is.

Opgelet: alle aanpassingen gedaan NA de datum van de back-up zullen verloren gaan!

In het slechtste geval, als bv. je site gehackt is, heb je geen toegang meer tot je WordPress dashboard. Gelukkig kan je dan nog altijd een back-up terugzetten, al is dat wel wat omslachtiger. Het komt er op neer dat je je oude bestanden verwijdert en een nieuwe installatie van WordPress doet (in dezelfde versie als die ten tijde van je back-up). Vervolgens zal je de UpdraftPlus plugin opnieuw moeten installeren en deze koppelen aan de gekozen opslaglocatie, zoals Google Drive of Dropbox.

UpdraftPlus scant dan automatisch naar voormalig opgeslagen back-ups. Deze kan je dan terugzetten via de knop RestoreUpdraftPlus gaat nu automatisch voor je aan de slag. Je hoeft verder niets meer te doen, het proces is volledig geautomatiseerd.

 

Conclusie

In dit artikel hebben we het belang beschreven van het maken van regelmatige back-ups en hebben we beschreven hoe je zelf WordPress back-ups kan maken en terugzetten met behulp van de plugin UpdraftPlus.

Bij het maken van een WordPress back-up zijn er twee zaken waar je op moet letten:

  1. Maak een back-up van de WordPress bestanden én de database.
  2. Bewaar de back-up op een externe locatie zoals bv. Google Drive of Dropbox.

Nog vragen?

Heb je bij bovenstaande nog vragen of heb je hulp nodig? Geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Pin It on Pinterest