Hoe update je een WordPress plugin?

Wat zijn nu eigenlijk WordPress plugins en hoe ga ik ermee om? Hoe installeer je een WordPress plugin? Dat zijn vast de meest gestelde vragen van beginnende WordPress gebruikers. In deze reeks proberen we je hierop een antwoord te geven. In dit derde deel gaan we kijken hoe je een WordPress plugin kan updaten en waar je allemaal best rekening mee houdt.

Weet je nog niet wat WordPress plugins zijn? Lees dan eerst: Wat is een WordPress plugin?
Hulp nodig bij het installeren van WordPress plugins? Lees dan: Hoe installeer je een WordPress plugin?

Waarom moet ik mijn WordPress plugins updaten?

Een goede plugin zal met enige regelmaat door de ontwikkelaar worden bijgewerkt. Het is belangrijk om deze updates zelf ook regelmatig uit te voeren onder andere om de volgende redenen:

  • Gedateerde plugins kunnen compatibiliteitsproblemen geven met WordPress en met andere thema’s of plugins.
  • Nieuwere versies van een plugin bieden vaak een oplossing voor bugs of problemen aanwezig in de oude versie. Bovendien voegen ze vaak ook nieuwe functionaliteit toe.
  • Updates bevatten vaak oplossingen tegen kwetsbaarheden. De voornaamste reden dat websites gehacked worden is dat er misbruik gemaakt wordt van kwetsbaarheden in verouderde software. Het is dus van vitaal belang om je plugins up-to-date te houden!

Plugins zullen zichzelf echter niet automatisch updaten (tenzij je dat expliciet toelaat). Gelukkig is het checken of er updates aanwezig zijn en het installeren van de updates relatief eenvoudig. Toch zijn er een paar algemene tips waarmee je rekening moet houden vooraleer je start met het updaten van je plugins.

Wat je best kan doen vooraleer je een plugin gaat updaten

  • Neem een back-up van je website vooraleer je begint. Een nieuwe update kan slecht gecodeerd zijn of conflicten geven met WordPress, thema’s en andere plugins. Het risico van een updatefout is vrij klein, maar toch heb je beter een back-up ter beschikking zodat je altijd kan teruggaan naar de oude versie indien nodig.
  • Zorg ervoor dat je WordPress versie up-to-date is. De meeste ontwikkelaars stemmen hun updates immers af op de laatste versie van het platform.
  • Update nooit meerdere plugins tegelijkertijd. Als je veel plugins hebt die een update nodig hebben, is het verleidelijk om ze allemaal in één keer te updaten. WordPress laat toe dit te doen en we zullen dit hieronder bespreken. Nochtans is het altijd beter om je plugins individueel te updaten. Als er dan iets misloopt, dan weet je exact welke plugin het probleem heeft veroorzaakt.
  • Wees voorzichtig met het automatisch laten updaten van plugins.  Dit bespaart je tijd, maar je wilt dit enkel doen voor betrouwbare plugins. Als er iets misloopt, kan het je achteraf veel tijd kosten om uit te pluizen wat juist de oorzaak was.
  • Installeer updates wanneer er niet veel websiteverkeer is.  Als er dan toch iets misloopt, zullen zo weinig mogelijk bezoekers er iets van merken.
  • Bekijk wat de update juist inhoudt. Klik in het dashboard op Details van x.xx bekijken om te zien welke aanpassingen de ontwikkelaar gemaakt heeft. Zo weet je of het om een veiligheidsupdate gaat (die je best direct uitvoert) of om andere aanpassingen.
  • Overweeg om even te wachten met het installeren van nieuwe updates.  Sommige bugs en conflicten worden pas zichtbaar nadat een update is vrijgegeven. Eventueel kan je een week of zo wachten om zeker te zijn dat de ontwikkelaar deze problemen met de update heeft opgelost. Je kan ook altijd een kijkje nemen op het forum van de plugin om te zien of andere gebruikers problemen hebben met de nieuwe versie. Maar let op: wacht nooit met het installeren van veiligheidsupdates, deze kan je altijd best zo vlug mogelijk installeren!

Tenslotte is het altijd goed om te letten op de regelmaat waarmee plugins worden geüpdated. Als je plugins gebruikt, die al lang geen updates meer gehad hebben, dan wordt de kans groter dat ze conflicten zullen veroorzaken of een veiligheidsrisico zullen inhouden. Misschien is het dan een goed idee om te kijken naar een alternatieve plugin.

Hoe kan ik mijn WordPress plugins veilig updaten?

Eerst en vooral moet je nagaan of er updates nodig zijn. Hiervoor log je in in het admin-dashboard van je WordPress website. Als er plugins zijn die updates nodig hebben, dan zal je dat zien door het rode bolletje achteraan het menu-item Plugins. Het cijfer in het rode bolletje geeft het aantal updates weer.

Als je klikt op Plugins krijg je het overzicht van de geïnstalleerde plugins. Bij de plugins die een update moeten krijgen, zal je een oranje melding zien:

Klik vervolgens op nu updaten in de oranje melding om de update uit te voeren. Als de update gelukt is, zal je een groene melding krijgen:

Bulk update uitvoeren

Als er meerdere plugins zijn die een update nodig hebben, dan kan je die updates in bulk laten uitvoeren. Zoals hierboven ook al aangehaald, kan je echter beter alle plugins individueel updaten om achteraf mogelijke problemen beter te kunnen opsporen.

Als je toch een bulk update wil uitvoeren, selecteer je alle plugins die een update hebben en kies je vervolgens Bijwerken in het Bulkacties menu:

Wat als een update fout loopt?

Als je problemen hebt na het updaten van een plugin, zoek dan eerst eens via Google of via het forum van de ontwikkelaar. Er is een grote kans dat iemand anders hetzelfde probleem is tegengekomen en je verder kan helpen.

Als je het probleem echter niet opgelost krijgt, dan zit er niets anders op dan de gemaakte update terug te draaien. Je kan hiervoor eventueel een plugin gebruiken zoals WP Rollback, of je kan het ook manueel doen. Hiervoor moet je de plugin eerst deactiveren en verwijderen en vervolgens de oude versie terug installeren.

Als het een plugin is van de WordPress Plugin Directory dan kan je meestal de oude versie makkelijk terugvinden (anders contacteer je best de ontwikkelaar). Ga naar de juiste plugin en klik daar op Geavanceerde weergave. Onderaan krijg je dan een lijst te zien met de vorige versies van de plugin die je kan downloaden:

Kies de versie vlak voor de nieuwste versie. Nadat je het bestand hebt gedownload, kan je deze terug installeren en activerenzoals je bij elke nieuwe plugin zou doen.

Leer alles over WordPress plugins

Nog meer te weten komen over WordPress plugins? Lees dan zeker ook de andere artikels uit deze reeks:

Nog vragen?

Ik denk dat je er nu wel van overtuigd bent dat het up-to-date houden van je WordPress plugins essentieel is als je een snelle en veilige website wenst. Ontwikkelaars geven deze updates vrij voor een reden, het is dus zeker geen taak die je wil negeren.

Heb je na het lezen van deze handleiding toch nog vragen bij het updaten van plugins, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Indien je zelf geen tijd hebt om je plugins regelmatig te updaten, kan je ook altijd een beroep doen op ons onderhoudsabonnement. Zo ben je altijd zeker van een veilige WordPress website!

Pin It on Pinterest