Met alleen een domeinnaam heb je nog geen werkende website. Je hebt nu een uniek adres, maar je moet ook nog een plaats hebben om je website onder te brengen. Net zoals bij de bouw van een woning, heb je niet alleen een adres nodig, maar ook de grond om een huis te kunnen bouwen.

“A website’s success depends on the reliability of its hosting service”

Wat is webhosting?

Een website bestaat eigenlijk uit een verzameling van bestanden in de vorm van teksten, afbeeldingen, video’s etc. Je hebt ruimte nodig om dit ergens te bewaren. Dat gebeurt op een zogenaamde server. Hosting, ook wel webhosting genoemd, betekent dus dat je ruimte huurt op een server.
Het woord ‘hosting’ is trouwens afgeleid van het Engelse ‘host’, wat ‘gastheer’ betekent. Hosting kan dus gezien worden als het huisvesten van een website. In dat geval biedt de host onderdak aan je website.

Welke vormen van hosting zijn er?

E-mailhosting
Wil je alleen e-mailen met een eigen gekozen domeinnaam? Dan is emailhosting voor jou voldoende. Je kan dan verschillende mailboxen gebruiken en onbeperkt e-mailaliassen aanmaken. Handig als je een bedrijf hebt en je wil dat jouw medewerkers allemaal vanuit dezelfde domeinnaam mailen (bijvoorbeeld: …@jouwdomeinnaam.be).

Shared hosting
Shared hosting is het meest verkochte en geschikte product om eenvoudig jouw website online te krijgen. Bij shared hosting deel je één server met meerdere klanten. Je hebt de beschikking over een voor jou gereserveerd deel van de server, welke permanent verbonden is met het internet. Je kunt het vergelijken met een appartementencomplex, waarbij je “het gebouw” deelt met de andere bewoners. Op sommige tijdstippen wil iedereen gebruik maken van de lift en loop je misschien wat vertraging op. Bij shared hosting kan het ook zijn dat de applicaties van andere gebruikers impact hebben op de prestaties van jouw website. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, maar doordat je de server deelt, kan het wel voorkomen.

Shared hosting komt in verschillende soorten en maten. Welk pakket het beste bij jou past, is afhankelijk van het verkeer dat je verwacht en de grootte van jouw website. Plaats je veel grote bestanden op jouw website, dan is de kans groter dat je meer ruimte nodig hebt. Je kunt altijd upgraden naar een groter
pakket mocht dit nodig zijn.

Het gebruik van shared hosting is makkelijk, omdat jij als ondernemer het onderhoud verder niet hoeft te regelen. 

Virtual Private Server (VPS) hosting
Een VPS is een eigen deel van de server. Om maar in de analogie met de huizenmarkt te blijven: een VPS is meer te vergelijken met een rijwoning. Je hebt bij een VPS geen last van andere gebruikers en kan jouw gedeelte van de server inrichten zoals jij dat wil. Een VPS maakt gebruik van één server. Op deze servers draaien meerdere virtuele servers die elk extra veel capaciteiten en geheugen hebben. Maak je gebruik van een VPS, dan ben jij in bezit van een virtuele server.
Het is dus niet zo dat je met een VPS een eigen server hebt. Wel zijn alle virtuele servers gescheiden van elkaar, waardoor je de capaciteit niet hoeft te delen met anderen. Jij bepaalt dus helemaal zelf wat je ermee doet. Afhankelijk van de provider wordt je server voor jou beheerd (Managed VPS) of moet je zelf je server beheren (Unmanaged VPS).

Dedicated hosting
Dedicated hosting is eigenlijk alleen voor de allergrootste partijen geschikt. Je krijgt hierbij een volledig eigen server exclusief toegewezen. Dat is natuurlijk een pak duurder, maar je hebt wel volledige controle over de server. De kans dat je deze hosting nodig hebt is klein. Het is echt alleen maar voor de allergrootste, zoals Bol en Amazon. Je kan het zien als de enige bewoner zijn van een grote villa (maar let op: je bent nog steeds geen eigenaar!).

Managed WordPress hosting
Er zijn een aantal hostingbedrijven die Managed WordPress hosting aanbieden. Eigenlijk is dit vaak ook een VPS, maar het verschil bij deze hosting is dat alles volledig geoptimaliseerd is voor WordPress. Je kunt met dit soort hosting vaak
de beste resultaten behalen met je WordPress website. Het is wel een stuk duurder dan shared hosting.

Reseller hosting
Bij Reseller Hosting maak je gebruik van de diensten van een hostingbedrijf, maar verkoop je deze ook door aan je eigen klanten. Dit doe je onder je eigen naam, dus de klant weet niet dat de dienst van een hostingbedrijf afkomstig is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van hosting?

Er zijn een aantal belangrijke specificaties van hostingpakketten waar je op wilt letten als je hosting gaat vergelijken. Ik neem ze met je door:

Prestatie en snelheid
De laadsnelheid van je website is tegenwoordig erg belangrijk voor de ranking van je website in de zoekmachines. Als mensen meer dan 3 sec. moeten wachten op een webpagina, is de kans heel groot dat ze afhaken. Er zijn verschillende manieren om je website te optimaliseren, maar je moet altijd beginnen bij de basis. Als je hosting traag is, kan je nog zoveel proberen te optimaliseren als je wilt, je website zal traag blijven.
Ook de locatie van de server speelt hierbij een belangrijke rol. Als jouw websitebezoekers grotendeels in België of Nederland zitten, dan is een server die zich bevindt in de Benelux beter voor de snelheid van je website dan een server die bijvoorbeeld in de VS staat.

Aantal en grootte van de databases
Om een website te maken heb je een database nodig. Je website haalt de nodige informatie uit die database en toont het dan op een dynamische manier aan de bezoeker van je website. Voor elke website die je wil maken heb je een aparte database nodig. Wil je bv. een testomgeving maken of een website bouwen op een subdomein (vb. academy.springweb.be), dan heb je hiervoor telkens een nieuwe database nodig. Ook de grootte van die databases is belangrijk. Meestal is 250 MB meer dan genoeg.

Schijfruimte
De hoeveelheid schijfruimte die je nodig hebt voor je website, is afhankelijk van de inhoud van je website. Heb je een grote webshop met veel afbeeldingen, dan biedt een kleiner hostingpakket niet genoeg schijfruimte. Heb je een blog of een eenvoudige website? Dan is een kleiner pakket vaak juist wel geschikt. Meestal is het instapmodel 50GB en dat is in de meeste gevallen ruim voldoende.

Dataverkeer
Dataverkeer is de uitwisseling van bestanden tussen jouw website en de bezoekers. De hoeveelheid dataverkeer die je nodig hebt, heeft te maken met het aantal websitebezoekers dat je verwacht. Bij sommige pakketten heb je geen datalimiet maar een Fair Use Policy. Dit houdt in dat als je jouw pakket op een
normale manier gebruikt, je geen limiet hebt wat betreft websiteverkeer. Loopt het verkeer echter de spuigaten uit, dan kan het zijn dat er wel limieten worden opgelegd. Let dus op, want onbeperkt dataverkeer is meestal niet echt onbeperkt!

E-mail
Bij veel hostingpakketten maak je gratis gebruik van e-mail. Toch kan de pakketkeuze verschillen, want bij een groter hostingpakket mag je vaak meer emailadressen en eigen mailboxen gebruiken. Als je je domeinnaam enkel wilt gebruiken om te e-mailen en geen website nodig hebt, dan kan je ook voor enkel e-mailhosting kiezen.

Veiligheid en back-ups
Je beseft het misschien niet, maar je website ligt dagelijks onder vuur van hackers. De manier waarop de hosting provider zorgt voor de veiligheid van de server is dus zeker belangrijk. Gaat je website toch stuk, dan is het wel zo fijn als je een eerdere versie van je website terug kunt plaatsen. Kies dus voor hosting met een goede back-upservice die op zeer regelmatige basis back-ups maakt van hun servers én dus de websites en databases van hun klanten. In geval van nood kan je website dan altijd teruggeplaatst worden.

WordPress als CMS
Als je gaat werken met WordPress, moet je zorgen dat het hostingpakket dat je kiest geoptimaliseerd is voor WordPress en dat je WordPress makkelijk kan installeren. De meeste providers bieden een 1-Click installatie van WordPress aan, dwz dat je met slechts een paar muiskliks (ééntje is lichtjes overdreven) WordPress kan installeren op je website.

Nog vragen?

Zo, ik hoop dat het nu wat duidelijker voor jou is wat webhosting juist betekent en waar je op moet letten bij het kiezen van hosting voor je website.

Heb je toch nog vragen, let me know!

Pin It on Pinterest