“Hoe maak ik een goede pagina met sociale links voor Instagram?”

Als jij zelf actief bent op Instagram, dan ken je ze vast wel! De pagina waarnaar je verwijst in de biografie van je account met een aantal interessante links. Heel vaak zijn deze pagina’s gemaakt met Linktree.  Misschien heb jij zelf wel zo’n pagina gebouwd met Linktree. In dit artikel leg ik je uit waarom het gebruik van Linktree niet zo’n goed idee is en wat je dan beter wel kan doen! Lees vlug verder!

Wat is Linktree nu eigenlijk?

In de biografie van je Instagram-account kan je slechts één link gebruiken. Dat is niet echt handig, want telkens als je in een Instagram-bericht wil verwijzen naar andere link, dan moet je deze ene link gaan aanpassen.  Via Linktree kan je echter een pagina maken met meerdere links bv. naar je website, je laatste blogartikel, interessante acties, e-books,… Dit klinkt heel interessant, maar er zijn toch een aantal redenen waarom je Linktree beter niet gebruikt.

5 redenen waarom je Linktree beter niet gebruikt

Aan het gebruik van Linktree zijn een aantal nadelen verbonden:

#1 Minder bezoekers op je eigen website

Als bezoekers klikken op een link op je Linktree pagina, dan klikken ze eigenlijk op een pagina van Linktree en niet op een pagina op jouw website. Op deze manier mis je heel wat bezoeken op je eigen website. Als een bezoeker klikt op een link op je Linktree pagina en zo naar jouw website wordt doorverwezen, dan komen ze in Google Analytics terecht als ‘referral’ en niet als een link via jouw sociale media. Op deze manier weet je dus niet goed waar iemand juist vandaan komt en geven jouw bezoekersstatistieken eigenlijk een vertekend beeld.

#2 Beperkt qua lay-out en branding

Als je een gratis Linktree pagina aanmaakt, ben je heel erg beperkt qua lay-out. Je kan een paar opties kiezen, maar je kan verder eigenlijk niets aanpassen. Je kan de pagina dus niet aanpassen aan je eigen huisstijl, wat toch wel heel jammer is. Ook verschijnt het Linktree logo ipv je eigen logo en dat is toch ook wel zonde. Als je gaat voor de betalende versie, heb je wel wat meer mogelijkheden.

#3 Minder goed gevonden in zoekmachines

Het gebruik van Linktree is slecht voor SEO. Google neemt het verkeer uit social media immers mee in haar rankings. Als jij echter gebruik maakt van Linktree dan stuur jij al jouw bezoekers naar de de website van Linktree waardoor zij een hoge populariteitsranking krijgen, en jij die dus misloopt.

#4 Geen goede statistieken

Zoals gezegd verschijnen de bezoekers die op een link op je Linktree pagina klikken, niet in Google Analytics. Linktree voorziet bovendien zelf heel beperkte statistieken. Je kan eigenlijk alleen zien hoeveel keer er in totaal op een link op de Linktree pagina wordt geklikt, dus niet per dag of per maand. En je kan ook niet zien hoeveel er wordt geklikt op de link in jouw Instagram bio.

#5 Afhankelijkheid van een derde partij

Door Linktree te gebruiken, maak je jezelf afhankelijk van een derde partij. Wat als Linktree tijdelijk offline gaat (wat onlangs nog gebeurd is) of beslist er helemaal mee te stoppen? Dan heb je helemaal niks!

 

Alternatief: maak zelf je eigen pagina met links

Als je nu, net als mij beslist, om geen gebruik te maken van Linktree, wat kan je dan gebruiken als alternatief? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: je maakt op je eigen website een pagina met links. 

#Stap 1:  Maak een nieuwe pagina

Maak een nieuwe pagina aan op je website en noem deze bv. /instagram, /insta, /links,… Deze url ga je dan gebruiken in de biografie van je Instagram account. De pagina moet gepubliceerd zijn, maar je hoeft hem verder niet toe te voegen aan het navigatiemenu van je website.

#Stap 2:  Ontwerp je pagina

Ontwerp vervolgens je pagina. Houd het zo eenvoudig mogelijk. Plaats enkele buttons met links naar de pagina’s waarnaar je wilt verwijzen. Hoe je dat doet, is uiteraard volledig afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Test hoe de pagina eruitziet op je mobiele telefoon. Mijn eigen pagina kan je hier bekijken als voorbeeld.

#Stap 3:  Pas de link in je Instagram biografie aan

Vergeet niet de link in je Instagram account te passen zodat deze verwijst naar de pagina die je net hebt aangemaakt.

Helemaal niet ingewikkeld dus! Dus heb jij je eigen website of blog en maak je gebruik van Instagram? Laat Linktree dan links liggen en maak gebruik van je eigen website!

Conclusie

Ik hoop dat ik je ervan heb kunnen overtuigen dat je beter een eigen Instagram pagina maakt dan gebruik te maken van Linktree. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw eigen Instagram pagina? Je kan mij altijd inhuren via een strippenkaart om zelf jouw Instagram pagina te maken en jou te tonen hoe je zelf de links aanpassen. Als je hierin interesse hebt, stuur me dan zeker een berichtje! 

Pin It on Pinterest