Inleiding WP Smush tutorial

Als je WordPress gebruikt en je wil de performantie van je website verbeteren, dan is één van de makkelijkste manieren het optimaliseren van je afbeeldingen. In mijn vorig artikel liet ik je al zien op welke manieren je je afbeeldingen kan optimaliseren. Je kan ze eerst manueel verkleinen en comprimeren en vervolgens kan je ze nog verder automatisch laten optimaliseren door gebruik te maken van een plugin. In dit artikel laat ik je zien hoe je hiervoor de plugin WP Smush kan gebruiken. De WP Smush tutorial begeleidt je doorheen alle stappen.

Wat heb je nodig?

Om deze tutorial te kunnen volgen, heb je toegang nodig tot het admin-dashboard van je WordPress website.

Installeren van de WP Smush plugin

Indien de plugin nog niet geïnstalleerd is, volg je onderstaande stappen om de plugin te installeren. Indien de plugin al geïnstalleerd is, kan je dit deel overslaan en direct naar de uitleg over de configuratie gaan.

Zie ook:

Log in op je WordPress admin-dashboard en ga vervolgens naar Plugins > Nieuwe plugin:

Vervolgens krijg je het scherm te zien waar je kan gaan zoeken naar specifieke plugins. Tik in het zoekscherm Smush:

Klik op Nu Installeren.

Als de plugin geïnstalleerd is, zal de grijze knop veranderen in een blauwe klop Activeren. Klik op Activeren.

Na activatie zal je doorgestuurd worden naar de pagina met de instellingen van de plugin.

Configureren van de WP Smush plugin

Na de installatie en activatie van de plugin, kom je automatisch op het scherm met de instellingen terecht. Je kan dit scherm ook altijd bereiken via het dashboard: Media > WP Smush:

Onderaan de pagina vind je de drie mogelijke instellingen terug:

  • Automatically smush my images on upload – Deze optie optimaliseert automatisch alle afbeeldingen die worden opgeladen. Deze optie (en alle bestandsformaten) wil je dus zeker inschakelen.
  • Preserve image EXIF data – Als je informatie over je afbeelding nodig hebt (zoals tijd en locatie), dan kan je deze optie selecteren zodanig dat deze informatie niet zal verwijderd worden tijdens het optimalisatieproces. Houd er wel rekening mee dat deze informatie extra ruimte inneemt, dus als dit niet noodzakelijk is voor jou, schakel je deze optie best uit.
  • Resize original images – Om te voorkomen dat je zeer grote afbeeldingen oplaadt, kan je deze optie inschakelen en een maximumgrootte instellen. Als je afbeelding deze afmetingen overschrijdt, zal de afbeelding automatisch verkleind worden.

Om je instellingen te bewaren, klik je onderaan op Update Settings. De Smush plugin zal dan automatisch alle huidige afbeeldingen checken. Wanneer dit gebeurd is, zal je waarschijnlijk een melding krijgen dat er afbeeldingen zijn die geoptimaliseerd moeten worden.

Bestaande afbeeldingen optimaliseren (‘smushen’)

Indien WP Smush afbeeldingen vindt die geoptimaliseerd worden, dan krijg je daarvan een melding en de mogelijkheid om die in bulk te optimaliseren (‘smushen’). Klik dan op de blauwe knop BULK SMUSH om het optimaliseren te beginnen.

Afhankelijk van het aantal afbeeldingen, kan het enige tijd duren vooraleer alle afbeeldingen geoptimaliseerd zijn. Gedurende de optimalisatie moet je wel deze pagina laten open staan.

Als alle afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, dan zal hiervoor een melding verschijnen. Je bent dan helemaal klaar met het ‘smushen’ van je afbeeldingen!

Statistieken bekijken

Als je wil weten hoeveel afbeeldingen er geoptimaliseerd zijn en hoeveel ruimte dit heeft vrijgemaakt, dan kan je de statistieken bekijken. Je hebt hier ook de mogelijkheid om WP Smush alle afbeeldingen nog eens te laten checken.

Tenslotte kan je ook nog per afbeelding bekijken hoeveel de optimalisatie door WP Smush heeft opgeleverd. Hiervoor ga je naar de Mediabibliotheek. Je zal zien dat er nu een extra kolom voorzien is voor de plugin WP Smush. Daar kan je zien hoeveel bestandsruimte er gewonnen is per afbeelding. Als je op de link Smush stats klikt, krijg je een overzicht per bestandsformaat.

Conclusie

Na het volgen van deze WP Smush tutorial heb je geleerd hoe je de performantie van je WordPress kan verbeteren door het optimaliseren van je afbeeldingen met de plugin WP Smush. Dit helpt om het gebruik van schijfruimte te verminderen en verbetert de algemene performantie door het verminderen van de laadsnelheid van je pagina.

Pin It on Pinterest