“Hoe maak ik zelf geweldige afbeeldingen om te gebruiken op social media?”

Wanneer je je online aanwezigheid aan het uitbouwen bent, dan zal het creëren van merkbekendheid steeds belangrijker worden. De wijze waarop je je berichten ontwerpt, de stijl van je afbeeldingen, de kleuren die je gebruikt, je logo,… al deze factoren spelen een belangrijke rol in online merkbekendheid en zullen je helpen om op te vallen en herkend te worden door je volgers.  Maar hoe maak je nu zelf zo’n afbeeldingen als je geen kennis hebt van ontwerpen, laat staan van Photoshop?

Hieronder zie je een voorbeeld van een afbeelding die ik gemaakt heb voor mijn Instagram-pagina. Deze afbeelding is helemaal online gemaakt, zonder Photoshop. Als je wilt weten hoe ik dat gedaan heb, lees dan verder!

Hoewel ik best wel overweg kan met Photoshop, maak ik tegenwoordig al mijn afbeeldingen die ik gebruik op mijn social media kanalen met behulp van Canva.

Canva.com is een online grafisch ontwerptool speciaal gericht op mensen die geen verstand  hebben van grafisch ontwerpen.  Je voegt eigen beeld toe, je logo en je eigen teksten, downloaden en klaar. Met een simpel drag-and-drop systeem pas je bestaande templates aan naar je eigen wensen. Je voegt eigen afbeeldingen toe, je logo, je past de teksten aan… Als alles naar wens is, kan je de afbeelding downloaden en gebruiken op je social media. Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar voor Facebook headers, Instagram posts, blogafbeeldingen en advertenties. Maar ook documenten, posters, flyers en uitnodigingen maak je met Canva. Een groot deel van deze templates is bovendien gratis.

Als je benieuwd bent hoe je zelf je afbeeldingen kan maken om te gebruiken op jouw social media kanalen, dan kan je zelf aan de slag met deze handige stap-voor-stap handleiding! Ready, set, go!

Stap 1: maak een account aan op Canva.com

Ga naar Canva.com en duid aan waarvoor je Canva gaat gebruiken: 

Vervolgens kan je dan een eigen account aanmaken:

Stap 2: kies een ontwerp en een template

Nadat je account is aangemaakt en je bent ingelogd, kan je aan de slag. Allereerst kies je een ontwerp, zoals bv. een Facebook-omslag. Klik op Meer om meerdere ontwerpen te zien. Wat ontzettend handig is, is dat Canva zelf de optimale afmetingen gebruikt voor de verschillende social media kanalen. Indien je dat wenst, kan je ook zelf de afmetingen opgeven voor je afbeelding.

Nadat je een ontwerp hebt gekozen, kan je kiezen uit een aantal templates van waaruit je wilt vertrekken. Klik op een template om te zien hoe je afbeelding er uit zal zien. 

Een groot aantal templates zijn gratis, maar er zijn ook templates waarvoor je moet betalen. Om de voorwaarden te zien, klik je op het i-tekentje in de linkeronderhoek van het template:

Stap 3: maak je afbeelding

Als je een template gekozen hebt, kan je dat volledig aanpassen naar jouw smaak, door afbeeldingen, kleuren en tekst aan te  passen. Je kan klikken op de verschillende elementen om deze aan te passen.

Je kan de grootte aanpassen, door dmv de zwarte bolletjes in de hoeken te verslepen. Je kan de positie van het element aanpassen door het element te verslepen.

Afhankelijk van het element verschijnen er een aantal opties bovenaan de afbeelding.

De kleuren kan je aanpassen links bovenaan de afbeelding. Klik op een kleur om die aan te passen. 

Rechts bovenaan vind je volgende opties terug:

Met de optie Kprn kan je een element kopiëren. De optie Ordenen laat je toe om elementen naar de voor- of achtergrond te verplaatsen. Vervolgens kan je ook de Transparantie van het element bepalen. Als je de transparantie van een element op minder dan 100% zet, wordt het element lichter en zal je onderliggende elementen erdoor kunnen zien. Met een transparantie van 0% is je element niet meer zichtbaar. De voorlaatste optie laat toe om een link toe te voegen. En met het vuilbakje kan je een element verwijderen.

Naast het aanpassen van de bestaande elementen, kan je zelf ook nog elementen en tekst toevoegen aan je afbeelding.

 

Elementen toevoegen

In het tabblad Elementen kan je een zelf elementen toevoegen aan je afbeelding, zoals foto’s, vormen, pictogrammen, lijnen,…

Kies een element dat je wilt toevoegen en sleep het vervolgens naar je afbeelding. Voor een aantal elementen zal je moeten betalen, deze elementen kosten $1 en kan je gebruiken voor één afbeelding.

 

Tekst toevoegen

Via het tabblad Tekst kan je zelf nog tekst toevoegen:

Je kan zelf een titel, bubtitel of platte tekst toevoegen of iets kiezen uit de voorgedefinieerde tekstelementen. Sleep het gewenste element op je afbeelding en klik in de tekst zelf om deze aan te passen. Bovenaan de afbeelding heb je nog een aantal opties om je tekst aan te passen, zoals het lettertype, de lettergrootte, de kleur,…:

Achtergronden toevoegen 

Het tabblad Achtergronden laat  je toe om een achtergrond toe te voegen aan je afbeelding. Dit kan een kleur zijn of een afbeelding:

Uploads 

Tenslotte kan je in het tabblad Uploads ook zelf afbeeldingen opladen om te gebruiken. Bij een gratis account van Canva is er een uploadlimiet van 1 GB voorzien. Heb je zelf geen afbeeldingen, dan kan je online altijd op zoek gaan naar gratis stockfoto’s.

Stap 4: download je afbeelding

Als je afbeelding klaar is kun je deze downloaden als jpg, png of pdf. Een jpg of png is geschikt voor je website, png gebruik je als je afbeelding transparant is. De pdf kun je naar wens downloaden voor print. Je kunt hier Bijsnijdmarkeringen en afloop aanvinken. Dan krijg je snijlijnen en extra snijruimte, wat de afbeelding geschikt maakt voor print.

Tip: let er bij downloaden op dat je de afbeelding een goede naam hebt gegeven en voeg indien gewenst je website toe tussen haakjes. Zo werk je ook aan de SEO van je website.

Stap 5: deel je afbeelding op social media

Als je je afbeelding hebt gedownload, is het tijd om deze te delen op je social media kanalen. Het is belangrijk dat je consistent bent bij het gebruik van afbeeldingen zodat jouw stijl herkenbaar is. Daarom is het handig om je afbeeldingen te herbruiken.

Als je een afbeelding in Canva maakt, wordt deze bewaard en getoond bij je ontwerpen. Zo heb je eigenlijk een template van waaruit je telkens opnieuw kan vertrekken om zo een consistente look te creëren. Je kan bijvoorbeeld oor elk blogbericht dat je maakt een aangepaste afbeelding maken en deze delen op Facebook of je kan een template maken om quotes te delen op Instagram,…

Canva for Work

Hoewel je met een gratis account bij Canva al heel ver komt, kan je ook upgraden naar een betalend account, nl. Canva for Work. Hiervoor betaal je $12,95  per maand. Dit biedt een aantal voordelen. Zo heb je ongelimiteerde opslagruimte en kan je zoveel folders aanmaken als je wilt. Je kan ook werken met een team en verschillende rollen toekennen aan je teamleden. Verder kan je ook werken met templates om consistentie in je afbeeldingen te bekomen.

Het grootste voordeel van Canva for Work is de mogelijkheid om de grootte van je afbeelding automatisch aan te passen voor meerdere platforms. De afbeelding wordt herschaald rekening houdend met de vereiste dimensies van het gekozen platform. Als je bijvoorbeeld een afbeelding voor Facebook maakt, maar deze ook wilt gebruiken op je Instagram account, dan kan je deze afbeelding makkelijk herschalen met behulp van het Magic Resize tool.  

Conclusie

In deze tutorial hebben we gezien hoe je in 6 stappen een mooie afbeelding kan maken om te delen op je social media. Hopelijk vond je deze tutorial voor Canva interessant. Je kan ook altijd inspiratie opdoen op hun ideeënpagina of een aantal van hun tutorials volgen. 

Nog vragen?

Hulp nodig bij Canva of je sociale media? Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Pin It on Pinterest