“Hoe kan ik gebroken links opsporen én repareren op mijn WordPress website?”

Gaat jouw website al een aantal jaar mee? Of gooi jij regelmatig je website helemaal overhoop? Dan is de kans groot dat bezoekers een gebroken link tegenkomen. Dat is niet alleen heel erg frustrerend voor de bezoeker van je website, maar ze hebben ook een negatief effect op je online vindbaarheid in de zoekresultaten. Hoog tijd dus om eens na te gaan of er op jouw website gebroken links circuleren en zo ja, om deze te repareren.   Lees snel verder!

Wat zijn gebroken links?

Om het heel simpel te zeggen, een gebroken link is een link naar een webpagina die niet meer werkt. Vaak krijg je dan de gevreesde 404-pagina te zien die de bezoeker meedeelt dat de opgevraagde pagina niet kan gevonden worden. Gebroken links worden vaak ook ‘dode links‘ genoemd.

Lees ook: Hoe maak je een goede 404-pagina? (+ DIVI tutorial)

Waarom zijn gebroken links slecht?

Allereerst zijn gebroken links heel slecht voor de gebruikerservaring van je website. Ze laten een slechte indruk achter en ze onderbreken de surfervaring van je bezoeker. De kans dat de bezoeker terug komt naar je website, neemt hierdoor af.  Ga maar eens bij jezelf na hoe jij reageert als je een link tegenkomt die niet werkt. Bovendien kunnen ze ook een negatief effect hebben op de SEO van je website waardoor je mogelijk daalt in de zoekresulaten van Google.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van gebroken links:

  • Een typfout in je link
  • Het verplaatsen of verwijderen van een webpagina van je site
  • Het verhuizen van je website naar een ander domein
  • Een externe website die niet meer bestaat

Los van wat de oorzaak ook is, is het van belang  gebroken links zo snel mogelijk op te sporen en te repareren. 

 

4 manieren om gebroken links te vinden

Uiteraard is het onbegonnen werk om je hele website manueel te gaan checken op het bestaan van gebroken links. Dat zou nogal een tijdrovende klus worden! Gelukkig bestaan er een aantal andere manieren die minder tijd kosten. 

Methode 1: De plugin Broken Link Checker

Broken Link Checker is een gratis WordPress plugin voor het checken van gebroken links. Deze plugin checkt alle links op jouw website en detecteert links die niet meer werken.  Als er zich gebroken links voordoen, dan krijg je daarvan een verwittiging in je dashboard en via e-mail.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, ga je naar Instellingen > Link Checker.

Lees hier hoe je een plugin kan installeren.

Je krijgt dan onmiddellijk te zien hoeveel gebroken links er zijn gevonden. Volgens de standaard instellingen, zal deze plugin elke 72 uur alle links nagaan en wordt er gezoch in alle pagina’s, berichten en reacties. Dit kan je eventueel aanpassen in het tabblad ‘Look For Links in‘.

Om de gevonden gebroken links te herstellen, ga je naar Gereedschap > Broken links. Je krijgt dan een overzicht van de gebroken links. 

Als je met je cursor over de URL beweegt, krijg je een aantal opties te zien. Je kan de URL bewerken en de juiste URL ingeven, je kan de link verwijderen, instellen dat hij niet gebroken is, negeren of nog eens checken.

De plugin voegt ook een extra blokje toe aan je dashboard zodat je daar onmiddellijk kan zien of er gebroken links zijn. Je kan dan ook doorklikken voor het overzicht te zien.

OPGELET: Als je deze plugin gebruikt om gebroken links te controleren, laat deze dan niet de hele tijd actief. Het heeft namelijk een negatief effect op de prestaties van je website. Nadat je je website gecontroleerd hebt op gebroken links met behulp van je plugin, kan je de plugin best de-activeren of verwijderen. Als je dan opnieuw wil checken, dan installeer en activeer je de plugin opnieuw. Of gebruik één van de andere beschreven methodes in dit artikel.

Methode 2: Online tool BrokenLinkCheck.com

Als jouw site niet heel groot is, kan je een gratis online tool voor het controleren van gebroken links gebruiken.

Een goede optie hiervoor is BrokenLinkCheck.com, waarmee je tot 3.000 pagina’s gratis kunt controleren.

Het is heel makkelijk te gebruiken – je gaat gewoon naar de website, vult je URL in en klikt op Find broken links:

Vervolgens kies je of je enkel aparte gebroken links wilt bekijken of alle gevallen van elke gebroken links en je geeft de veiligheidscode in. Als je dan op de knop Find broken links now! klikt, wordt er gezocht op jouw website.

Vervolgens krijg je een overzicht van alle gebroken links en de link naar de pagina waar de gebroken link wordt weergegeven:

Hierna kan je dan alle gevonden gebroken links op je website gaan herstellen.

Methode 3: SEO tool

Je kan ook een online SEO tool gebruiken om gebroken links op te sporen. Twee van de meest populaire zijn Ahrefs en SEMrush

Ahrefs is een premium (betalende) SEO oplossing die je een volledige analyse van je website geeft. Hun site audit tool analyseert je website op meer dan 100 SEO issues en geeft je aanbevelingen om ze op te lossen. Zo krijg je een lijst te zien met alle 404-pagina’s, gebroken doorverwijzingen en time-outs. 

Als je één van deze tools al gebruikt, maak dan zeker gebruik van deze site audit om gebroken links en andere SEO problemen op te sporen.

Methode 4: Google Chrome extensie

Check My Links is een gratis browser extensie voor Google Chrome die een webpagina doorzoekt op gebroken links.

Nadeel is dat het alleen de webpagina scant waar je op dat moment op bent, maar het kan bv. handig zijn om in een lang artikel op zoek te gaan naar gebroken links.

Als je de extensie hebt toegevoegd via bovenstaande link, dan kan je op een specifieke webpagina rechtsbovenaan op het icoontje Check my links klikken. De scan begint dan en gebroken links zullen in het rood worden aangeduid.

 

Wat te doen met gebroken links?

Ik heb je nu 4 manieren getoond om gebroken links op te sporen. Nu moet je ze natuurlijk nog gaan repareren. Daarvoor zal je elke afzonderlijke link moeten bekijken. Dat kan tijdrovend zijn, maar absoluut noodzakelijk.

De beste manier is om de link aan te passen naar de juiste pagina.  Als je bv. een artikel verplaatst hebt, dan zal je ook de links naar dat artikel moeten aanpassen. Of als een pagina niet meer bestaat, dan moet je doorverwijzen naar een nieuwe pagina, als dat niet kan, dan kan je beter de link helemaal verwijderen.

Conclusie

Ik hoop dat je met één van deze 4 manieren aan de slag gaat om eventuele gebroken links op jouw WordPress website op te sporen én te repareren.

Is iets niet helemaal duidelijk? Stuur me dan zeker een berichtje! 

Pin It on Pinterest