Als je start met het bouwen van een website, dan zal je al gauw op zoek gaan naar mooie afbeeldingen om je website te verrijken. Ook als je samenwerkt met een webdesiger, zal deze je vragen om een aantal afbeeldingen aan te leveren. Gratis stockfoto’s kunnen dan een oplossing bieden.

Zie ook: checklist ‘Wat moet je aanleveren voor een nieuwe website’

 

Hoe zit het met auteursrecht?

Je hebt een aantal mogelijkheden om foto’s te vinden voor je website. Je kan een beroepsfotograaf inschakelen, maar daarvoor moet je natuurlijk wel over een bepaald budget beschikken. Je kan er zelf met je camera of smartphone op uit trekken, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? En smartphone foto’s zijn lang niet altijd van de beste kwaliteit. Dus begin je maar wat rond te surfen bij Google Afbeeldingen en download je daar de eerste de beste foto. Fout dus! Zomaar afbeeldingen plukken van het internet om ze te gebruiken in jouw website is niet toegestaan. Op iedere afbeeldingen rust immers auteursrecht(copyright). Dat wil zeggen dat de auteur van de foto (de fotograaf dus) de eigenaar is van de foto en zelf beslist wat er wel en niet mee mag gebeuren. Als de auteur zijn foto ergens tegenkomt zonder dat hij daarvoor toestemming heeft gegeven, kan je een fikse boete oplopen. Ook als je vermeldt hebt wie de foto gemaakt heeft! Pluk dus zeker nooit zomaar een foto van het internet en wil je toch persé een bepaalde foto gebruiken, vraag dan eerst uitdrukkelijke toestemming aan de fotograaf.

Gratis stockfoto’s

Gelukkig zijn er nog altijd de websites die kwaliteitsvolle stockfoto’s aanbieden. De fotograaf heeft dan zijn auteursrecht afgestaan en geeft de toestemming om zijn foto te gebruiken op websites, drukwerk,… Een aantal van deze sites zijn betalend, zoals Shutterstock of iStock, maar er zijn ook veel websites waar je ze gratis kan downloaden. Let wel op, want soms vraagt de fotograaf nog om een bronvermelding. Hieronder vind je een lijst van 10 websites waar je gratis, kwaliteitsvolle stockfoto’s kan downloaden:

Het vinden van de juiste foto is een kunst op zich. Zeker met het overweldigende aanbod dat grote stockfoto websites te bieden hebben. Meestal kun je zoekresultaten op details zoals kleur, trefwoord, categorie of formaat filteren. Naast foto’s bieden een aantal stockfoto websites ook vector afbeeldingen en icoontjes.

Zie ook:  Eenvoudig grote bestanden versturen via WeTransfer (met stap-voor-stap handleiding)

Veel plezier met het zoeken naar foto’s!

*Alle foto’s gebruikt in dit artikel komen van Unsplash.com.

Pin It on Pinterest