Hoe installeer je een WordPress plugin?

Wat zijn nu eigenlijk WordPress plugins en hoe ga ik ermee om? Hoe installeer je een WordPress plugin? Dat zijn vast de meest gestelde vragen van beginnende WordPress gebruikers. In deze reeks proberen we je hierop een antwoord te geven. In dit tweede deel gaan we kijken naar een aantal manieren om WordPress plugins te installeren en waar je op moet letten bij het zoeken naar een goede plugin.

Weet je nog niet wat WordPress plugins zijn? Lees dan eerst: Wat is een WordPress plugin?

WordPress plugin installeren vanuit het zoekscherm in het WordPress dashboard

Dit is de gemakkelijkste optie voor het installeren van een WordPress Plugin. Via het WordPress dashboard kan je zoeken in de WordPress Plugin Directory. Daar krijg je een overzicht van alle beschikbare, gratis WordPress plugins.

Stap 1: Log in op je WordPress website via jouwdomein.com/wp-admin (waarbij je ‘jouwdomein.com’ vervangt door jouw domeinnaam).

Stap 2: In het WordPress dashboard ga je naar Plugins > Nieuwe plugin.

Stap 3: Nu krijg je de WordPress Plugin Directory te zien. Type de naam of functie van de WordPress plugin die je zoekt. Klik op Plugin zoeken en je zal een lijst zien met WordPress plugins die mogelijk aan jouw eisen voldoen.

Stap 4: Kies de plugin die je wilt installeren, en klik bij deze plugin op Nu installeren. De browser vraagt of je écht nu de plugin wilt installeren. Als je dit zeker weet: bevestig.

Stap 5: Je WordPress plugin is nu geïnstalleerd. Om hem te kunnen gebruiken, moet je hem nog wel activeren. Dit doe je door op de blauwe knop Activeren te klikken.

WordPress plugin uploaden via het WordPress dashboard

Niet elke plugin is beschikbaar in de WordPress Plugin Directory. Deze plugins zijn dan ook niet te installeren via de hierboven beschreven methode. Geen nood: je kunt premium plugins, of andere plugins die niet in de directory staan ook uploaden vanuit het WordPress dashboard!

Stap 1: Ga in het WordPress dashboard naar Plugins > Nieuwe plugin en kies dan bovenaan Plugin uploaden.

Stap 2: Selecteer op jouw computer de WordPress Plugin die je gekocht en/of gedownload hebt (altijd .zip) en klik op Nu installeren.

Stap 3: Na het succesvol uploaden en installeren van de plugin kun je de WordPress plugin activeren door te klikken op Plugin activeren. Je kan een plugin ook later altijd activeren door naar Plugins > Geïnstalleerde plugins te gaan en de desbetreffende plugin daar te activeren.

WordPress plugin installeren via FTP

Je kan plugins ook handmatig installeren via FTP. Dit doe je door met de FTP-gegevens van je webhosting in te loggen op de server waar je WordPress hebt geïnstalleerd. Een handige en bovendien gratis FTP-client is FileZilla.

Zodra je de gewenste plugin hebt gedownload, pak je het ZIP-bestand uit. Vervolgens log je via FileZilla in op je server met de FTP-gegevens die je webhosting-provider je heeft toegestuurd. Wanneer je bent ingelogd via FTP, navigeer je naar de root map, vaak public_html. Ga terug naar je computer en zoek naar de plugin .zip file en unzip het. Sleep alle bestanden (files) naar de wp-content/plugins map. Na het uploaden staat de plugin klaar en kan je hem terugvinden in WordPress-admin onder Plugins > Geïnstalleerde plugins. Klik op Activeren en de plugin is klaar voor gebruik.

WordPress plugin configureren

Je WordPress plugin is nu klaar voor gebruik. Ga nu naar de instellingen van de plugin om je plugin te configureren. De instellingen van je plugin kan je meestal bereiken via het WordPress dashboard. Vaak wordt een aparte categorie toegevoegd in de zijbalk. Maar het kan ook zijn dat je je plugin terug kan vinden onder een ander menu, vaak is dat onder het menu Instellingen of Extra.  Lees altijd goed de instructies die in de documentatie zitten, hier staat vaak uitgelegd hoe je de plugin kunt instellen.

Wat is een goede WordPress plugin?

Voor de veiligheid van je website is het verstandig om alleen WordPress plugins te downloaden van betrouwbare bronnen. De eerste plek waar je op kunt zoeken is natuurlijk de WordPress Plugin Directory. Alle plugins die je hier kunt vinden zijn gratis en hebben al een eerste keuring ondergaan.

Verder zijn er natuurlijk nog allerlei andere bronnen waar plugins op verschijnen. Zo kun je voor betaalde plugins altijd een kijkje nemen op CodeCanyon. Dit is de populairste plek waar je betaalde plugins kunt vinden van allerlei verschillende ontwikkelaars.

Wanneer je overweegt om een WordPress te installeren vanuit de WordPress Plugin Directory, zijn er toch nog een aantal zaken waar je op moet letten. Het detailoverzicht dat je in de WordPress Plugin Directory krijgt, kan je hierbij al heel wat leren.

  • Compatibiliteit: Is de plugin compatibel voor jouw WordPress versie?
  • Laatst bijgewerkt: Wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Is de auteur nog druk bezig met het ontwikkelen en updaten van de plugin of doet hij er niks meer aan?
  • Aantal actieve installaties: Dit geeft een indicatie hoe populair de plugin is.
  • Aantal sterren: Geeft aan of de plugin gewaardeerd wordt of niet.

Leer alles over WordPress plugins

Nog meer te weten komen over WordPress plugins? Lees dan zeker ook de andere artikels uit deze reeks:

Pin It on Pinterest