Je hebt veel tijd gestoken in het schrijven van een blogbericht en nu wil je dat graag delen op Facebook. Het is belangrijk dat er dan een leuke afbeelding getoond wordt, zodanig dat je bericht meer opvalt en het de interesse aanwakkert om je bericht aan te klikken. Maar als je je bericht wilt delen, merk je dat er geen afbeelding verschijnt of een foutieve afbeelding. Herken je dit?

Het is een vaak voorkomend probleem dat de afbeelding waarmee je je bericht wilt tonen op Facebook niet verschijnt of niet de juiste is. Gelukkig valt dit makkelijk op te lossen.

Volg deze 4 stappen om een mooie afbeelding toe te voegen aan je gedeelde Facebook-bericht.

Stap 1: installeer en activeer de YOAST SEO plugin

Grote kans dat je deze plugin al geïnstalleerd hebt om je zoekresultaten te optimaliseren, maar indien dit nog niet het geval is, installeer en activeer dan de YOAST SEO plugin.

Lees ook: Hoe installeer je WordPress plugins?

Stap 2: voeg de afbeelding toe aan je pagina

Nadat je de YOAST SEO plugin geactiveerd hebt, ga je via het WordPress dashboard naar de pagina (of bericht) dat je wilt delen op Facebook. In de bewerkingsweergave, zal je onderaan de pagina een blok zien met de instellingen van de YOAST SEO plugin. Klik daar op het icoontje Sociaal:

Je kan hier ook de titel en de omschrijving aanpassen die op Facebook getoond zal worden. Vervolgens klik je op Afbeelding verzenden om de afbeelding op te laden die je wenst te tonen in Facebook:

Als je nog geen passende afbeelding hebt, kan je altijd op zoek gaan naar een gratis stockfoto, of je kan zelf een afbeelding maken met Canva.

Bovenstaande kan je trouwens niet alleen doen voor Facebook, maar ook voor Twitter. Zelfs als je zelf geen Twitter gebruikt, kan je toch best deze gegevens aanvullen. Het kan namelijk altijd dat iemand anders jouw pagina of blogbericht wil delen op Twitter en zo ben je altijd zeker dat de juiste tekstjes en afbeelding getoond worden. De gegevens voor Twitter vind je in het tabblad naast Facebook:

Stap 3: gebruik de Facebook debugger

Facebook merkt, net als Google, de wijzigingen in je pagina niet meteen op. Het kan dus even duren vooraleer Facebook de afbeelding zal oppikken. Je kan dit proces versnellen door je pagina aan te melden bij Facebook Debugger.

Om je pagina aan te melden, ga je naar de volgende pagina:

https://developers.facebook.com/tools/debug/

Je vult daar de link van je WordPress pagina (of bericht) in en je klikt daarna op de knop Debug:

Bij Link Preview kan je vervolgens zien hoe je pagina (of bericht) gedeeld zal worden op Facebook.

Als er nog steeds geen afbeelding verschijnt (of de verkeerde afbeelding), klik dan op Scrape Again. Het kan zijn dat je dit een aantal keer moet herhalen vooraleer je de juiste afbeelding ziet.

Stap 4: deel je bericht op Facebook

Als de Facebook Debugger de juiste afbeelding heeft opgehaald kan je de pagina of het blogbericht op Facebook plaatsen.

Plak de URL van de pagina of het blogbericht dat je wil delen in het daarvoor bestemde vakje op Facebook.

Schrijf nu boven de geplakte URL een begeleidend tekstje. Als je de afbeelding hebt zien verschijnen, kun je de geplakte URL verwijderen. En dan publiceer je je bericht op Facebook.

Het bericht zal nu op Facebook verschijnen met de aanpaste titel, de aangepaste afbeelding en een aangepast tekstje.

Conclusie

Als je bovenstaande niet volgt, dan wordt er een willekeurige afbeelding van je pagina gebruikt en de titel en de tekst die je voor Google had bestemd worden dan gebruikt. Je hebt dan dus minder invloed op wat er precies gepubliceerd wordt op de social media. Volg dus zeker bovenstaande stappen om een pagina of blogbericht te delen op Facebook.

Nog vragen?

Hulp nodig bij je sociale media? Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

Pin It on Pinterest