“Hoe zorg ik voor overzicht en orde in mijn WordPress mediabibliotheek zodat ik snel de juiste afbeeldingen terugvind?”

Als je veel afbeeldingen hebt staan in je WordPress mediabibliotheek, dan zie je na een tijd door het bos de bomen niet meer. Wat als je op zoek bent naar een specifieke afbeelding? Of als je na verloop van tijd afbeeldingen die je niet meer gebruikt, wenst te verwijderen? Aangezien er totaal geen overzicht is in de mediabibliotheek, is dit moeilijker dan je denkt en gaat het je op z’n minst veel tijd kosten. Gelukkig is er wel een manier om overzicht te creëren in de mediabibliotheek met behulp van folders. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is de WordPress mediabibliotheek?

De mediabibliotheek is de plaats waar je alle bestanden kan vinden die je hebt geüpload naar je website. Meestal gaat het om afbeeldingen, maar ook documenten, zoals Word-bestanden, pdf’s en videobestanden worden hier bewaard. Je vindt de mediabibliotheek terug via het dashboard Media > Bibliotheek.

Een groot nadeel van de mediabibliotheek is echter dat er geen manier is om snel overzicht te krijgen in al je bestanden. Als je veel afbeeldingen hebt in je mediabibliotheek, dan moet je soms eindeloos scrollen om op zoek te gaan naar de juiste afbeeldingen. Het is spijtig dat WordPress deze mogelijkheid niet standaard aanbiedt, maar gelukkig zijn er wel plugins die dit probleem voor je kunnen oplossen.

Werken met folders in de mediabibliotheek

Er zijn een aantal plugins die je kan gebruiken voor het organiseren van je mediabibliotheek. Een aantal bekende zijn WP Media Folder, Enhanced Media Library, FileBird en Media Library Plus.

Aangezien ik zelf voornamelijk met het DIVI-thema werk, zocht ik een plugin die hiermee compatibel was. De meeste plugins bleken hier jammer genoeg niet te voldoen.

Na het uittesten van een aantal plugins, heb ik uiteindelijk zelf gekozen voor de betalende WP Media Folder plugin. Met deze plugin kan je heel gemakkelijk virtuele folders creëren in je mediabibliotheek.

 

Stap 1: Koop, installeer en activeer WP Media Folder

WP Media Folder is een premium plugin, dat betekent dat het een betalende plugin is ($29 op moment van schrijven). Je koopt de plugin eerst aan via hun website van JoomUnited. Na de betaling log je in op de website en kan je de plugin downloaden. Download het .zip-bestand naar je computer:

Vervolgens kan je de plugin installeren via Plugins > Nieuwe plugin. Klik bovenaan op Plugin uploaden en selecteer het .zip-bestand. Klik op Nu installeren en vervolgens op Plugin activeren om de plugin te activeren.

Klik op de grote oranje knop om de configuratie van de plugin te starten. Er wordt nu gechecked of de plugin wel compatibel is met jouw installatie. Klik 2x op Continue. Duid de optie WP Media Folder on Frontend aan en klik terug op Continue. Tenslotte klik je op Go to Media Library om naar de mediabibliotheek te gaan.

Stap 2: Folders maken

Eerst en vooral ga je naar de mediabibliotheek via Media > Bibliotheek. Je zal zien dat er nu een balk is bijgekomen waarin je folders kan aanmaken:

 

Klik op Create Folder om een nieuwe folder aan te maken. Geef de naam van de folder en klik op Create.  Je kan ook werken met onderliggende folders:

Maak op deze manier al je folders aan. Vervolgens kan je je bestanden gaan verslepen van de mediabibliotheek naar één van de nieuw aangemaakte folders. Je kan ook bestanden in bulk gaan verslepen. Klik hiervoor bovenaan op Bulkselectie. Selecteer vervolgens al de bestanden die je wilt verplaatsen en versleep ze naar de juiste folder:

Stap 3: Afbeeldingen zoeken en uploaden

Als je nu een nieuwe afbeelding op bestand gaat uploaden naar je website, dan zal je meteen de mogelijkheid krijgen om deze op te slaan in de juiste folder. Ik ben zelf een grote fan van het DIVI-thema en de andere plugins boden helaas deze mogelijkheid niet, waardoor ze voor mij een beetje aan hun doel voorbijgingen. Ik moest dan alsnog via de mediabibliotheek de afbeeldig achteraf gaan verslepen naar de juiste folder. Nu kan ik ze dadelijk bij het uploaden in de juiste folder zetten. Rechts duid je de juiste folder aan en vervolgens klik je op Bestanden selecteren. De opgeladen foto komt dan meteen in de juiste folder terecht:

 

Ook als je een eerder opgeladen afbeelding wenst te tonen op je website, kan je eenvoudig navigeren via de folderstructuur.

Noot: als ik een afbeelding met deze plugin probeer op te laden in DIVI, dan wordt de afbeelding wel opgeladen, maar de knop Laad een foto blijft niet actief. Dit kan je verhelpen door even te klikken op Invoegen via URL en dan terug op Kies een afbeelding. De knop Laad een foto is dan wel actief en je kan de afbeelding op je webpagina plaatsen.

 

Conclusie

WP Media Folder helpt je tijd te besparen door een betere organisatie van je mediabibliotheek. Je besteedt minder tijd aan het zoeken van je bestanden, zodat je meer tijd over houdt om de dingen te doen die er echt toe doen zoals het creëren van content en het promoten van je website. De prijs van de plugin, verdien je dubbel en dik terug!

    Nog vragen?

    Heb je bij bovenstaande nog vragen of heb je hulp nodig? Geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

    Disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links, dat betekent dat ik een klein bedrag krijg als jij via die link overgaat tot een aankoop. Jij betaalt hiervoor echter totaal niets extra.

     

    Pin It on Pinterest