“Hoe zorg ik ervoor dat mijn WordPress website mobielvriendelijk is?”

Een mobielvriendelijke WordPress website is tegenwoordig noodzakelijk. Niet alleen wordt het percentage mobiele gebruikers steeds groter, ook voor Google wordt een mobielvriendelijke website steeds belangrijker. Begin 2018 heeft Google mobile-first index uitgerold. Als jouw website niet mobielvriendelijk is, is dat voor Google een reden om hem niet op te nemen bij de zoekresultaten.

Heb je geen idee wat de mobile-first index precies is en weet je niet of je website er klaar voor is? Geen zorgen! In dit artikel bespreken we wat de mobile-first index is, hoe je kan testen of jouw website hier klaar voor is en hoe je je website mobielvriendelijk kan maken, moest dat nog niet het geval zijn. Laten we beginnen!

Wat betekent mobile-first index?

Mobile-first index houdt in dat Google bij het indexeren van webpagina’s voortaan eerst naar de mobiele versie van de website kijkt. Als je website niet mobielvriendelijk is, zal dat betekenen dat je in de zoekresultaten zal dalen en misschien zelfs niet meer gevonden zal worden! 

Maar wat bedoelen we nu juist met mobielvriendelijk? Een mobielvriendelijke website moet een optimale gebruikerservaring bieden, niet alleen op desktops en laptops, maar ook op smartphones en tablets. Dat betekent dat het ontwerp van je website responsive moet zijn. De lay-out van de website past zich dan aan aan het formaat van het scherm waarop de site bekeken wordt. Als de website wordt weergegeven op kleinere schermen, dan schalen afbeeldingen en tekst mee en blokken verschijnen onder elkaar in plaats van naast elkaar. Teksten en afbeeldingen moeten bovendien leesbaar blijven en er moet voldoende witruimte aanwezig zijn.

Het ontwerp moet ook touch-vriendelijk zijn. Knoppen moeten groot genoeg zijn, zodat de gebruiker met zijn vingers niet klikt op het verkeerde element. 

Bovendien hebben we onderweg vaker te maken met een minder snelle internetverbinding. Vandaar dat we moeten zorgen dat de laadtijd van de website geoptimaliseerd wordt.

Test of jouw WordPress website mobielvriendelijk is

Om te testen of jouw website mobielvriendelijk is, biedt Google een mobielvriendelijke test aan. Met deze test kan je checken of elke pagina van je website mobielvriendelijk is . Als dat niet het geval is, dan krijg je advies over wat je moet doen. 

Ga hiervoor naar de volgende webpagina:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

In de witte balk geef je de url in van de webpagina die je wenst te testen. Vervolgens klik je op Test uitvoeren

Vervolgens verschijnt er of je pagina geschikt is voor mobiele apparaten of niet en wat de eventuele gevonden fouten zijn:

Tips voor een mobielvriendelijke website

Tip 1: Verbeter de laadtijd van je website

Met deze tip maak je niet zozeer je website mobielvriendelijk, maar het is wel belangrijk om de online vindbaarheid van je website te verbeteren. Google houdt in zijn rankings namelijk rekening met de snelheid waarmee je pagina geladen wordt. Deze kan je oa. testen op:

Manieren om je laadtijd te verbeteren zijn het optimaliseren van je afbeeldingen, gebruik maken van caching, plugins verwijderen die je niet gebruikt,…

Tip 2: Gebruik een responsive thema 

De meeste thema’s die in de laatste paar jaar gemaakt zijn, zijn al responsive. Maar het is niet automatisch altijd het geval. Gebruikt jouw website nog geen responsive thema? Overweeg dan de bouw van een nieuwe website obv een nieuw responsive thema. Bij het zoeken naar een thema moet je er in ieder geval op letten of de term responsive voorkomt in de beschrijving. 

Het thema waar ik zelf het meeste mee werk, het Divi theme, is in ieder geval 100% responsive. Wil je je website omtoveren, dan is een overstap naar Divi zeker aan te raden.

Tip 3: Gebruik een plugin

Als je er nog niet aan toe bent om een nieuwe website te laten bouwen, dan kan een plugin een goede tussenoplossing zijn. Met de  plugin WP Touch kan je je website mobielvriendelijk maken. De plugin herkent of je gebruiker een smartphone, tablet of PC gebruikt en toont dan het juiste thema. 

Conclusie

In dit artikel hebben we het belang beschreven van het hebben van een mobielvriendelijke website, hoe je dit kan testen en wat je kan doen om je website mobielvriendelijk te maken. 

Nog vragen?

Is jouw website momenteel niet mobielvriendelijk? Wil je graag een mobielvriendelijke website laten bouwen? Geef me dan een seintje op info@springweb.be! Ik help je graag verder!

 

Disclaimer: Sommige links zijn affiliate links, dat betekent dat ik een klein bedrag krijg als jij via die link overgaat tot een aankoop.  Jij betaalt hiervoor echter totaal niets extra.

Pin It on Pinterest